CurrentGK -> Papers -> Civil Exam Papers -> UPSC (PT) MODEL QUESTION 2008 (SOLVED)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

UPSC (PT) MODEL QUESTION 2008 (SOLVED)

UPSC (PT) MODEL QUESTION 2008 (SOLVED)

UPSC (PT) MODEL QUESTION 2008 (SOLVED)

1. Who among the following has been appointed as the Central Board of Direct Taxes on May 01, 2008 ?
(a) Brajesh Mishra
(b) Rabender Singh Mathoda
(c) Soli J. Sorabjee
(d) T. K. A. Nair
Ans: ( b ) Rabender Singh Mathoda

2. Who among the following is the new Chief Minister of Meghalaya ?
(a) S. M. Krishna
(b) Uma Bharti
(c) Donkupar Roy
(d) Y. S. Rajasekhara Reddy
Ans: ( c ) Donkupar Roy

3. Who among the following has won the Miss Universe 2007 crown ? (a) Riyo MORI
(b) Shandi Finnessey
(c) Alba Reyes
(d) None of these
Ans: ( a ) Riyo MORI

4. A solemn ceremony to mark the 60th Anniversary of D-Day landings of the Allies troops during the Second World War, was held in
(a) Pearl Harbour
(b) Normandy
(c) New York
(d) Lisbon
Ans: ( b ) Normandy

5. Which of the following cricketers holds the world record of maximum number of sixes in Twenty 20 world cup cricket ?
(a) Yuvraj Singh
(b) Viv Richards (West Indies)
(c) Sachin Tendulkar (India)
(d) Wasim Akram (Pakistan)
Ans: ( a ) Yuvraj Singh

6. Who among the following has been appointed the new Chief Justice of India ? (a) Justice Rajendra Babu
(b) Justice V. N. Khare
(c) Justice K.G.Balkrishnan
(d) None of these
Ans: ( c ) Justice K.G.Balkrishnan

7. Who among the following sports persons got the honour of lighting the Olympic flame at the in New Delhi recently ?
(a) Leander Paes
(b) Abhinav Bindra
(c) Viswanathan Anand
(d) K. M. Beenamol
Ans: ( a ) Leander Paes

8. Who among the following has been appointed new chairman of the National Knowledge Commission ?
(a) Ajit Singh
(b) K. C. Pant
(c) Sam Pitroda
(d) Sharad Pawar
Ans: ( c ) Sam Pitroda

9. Which of the following planets crossed the face of the sun (in transit) after 122 years ?
(a) Mars
(b) Venus
(c) Jupiter
(d) Saturn
Ans: ( b ) Venus
10. Which of the following countries was admitted to the SAARC recently ?
(a) Nepal
(b) Myanmar
(c) Pakistan
(d) Afghanistan
Ans: ( d ) Afghanistan

11. The world governing body of which of the following sports celebrated its 100 years in existence ?
(a) Football
(b) Hockey
(c) Badminton
(d) Cricket
Ans: ( a ) Football

12. Who among the following won the men’s singles title of the Australian Open Tennis Championship 2008 ?
(a) Guillermo Coria
(b) Roger Federer
(c) Andy Roddick
(d) Novak Dokovic
Ans: ( d ) Novak Dokovic

 

13. Who is India’s first Woman Grand Master in Chess ?
(a) Aarthie Ramaswamy
(b) Koneru Humpy
(c) S. Meenakshi
(d) S. Vijayalakshmi
Ans: ( b ) Koneru Humpy

 

14. The age of a tree can be determined by -
(a) Measuring its height
(b) Measuring its diameter
(c) Analyzing its sap
(d) Counting the annual growth rings of its stem
Ans: ( d ) Counting the annual growth rings of its stem

15. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Mountains Continents
(a) The Rocky : North America
(b) The Andes : South America
(c) The Alps : Europe
(d) The Ural : Africa
Ans: ( d ) The Ural : Africa

16. Which of the following pairs is correctly matched ?
(a) Purna Swaraj Resolution : 1929
(b) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931
(c) Formation of the Congress Socialist Party: 1939
(d) Simla Confeence : 1940
Ans: ( b ) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931

17. The Lingaraja Temple built during the medieval period is at
(a) Bhubaneswar
(b) Khajuraho
(c) Madurai
(d) Mount Abu
Ans: ( a ) Bhubaneswar

18. Which one of the following is essentially a solo dance ?
(a) Kuchipudi
(b) Kathak
(c) Manipuri
(d) Mohiniattam
Ans: ( d ) Mohiniattam

19. The deepest oceanic trench Mariana is located in -
(a) Atlantic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Pacific Ocean
(d) Indian Ocean
Ans: ( c ) Pacific Ocean

20. Although fog consists of fine drops of water, we cannot see clearly through it because - (a) The light rays undergo total internal reflection in the drops
(b) Fine drops of water in fog polarize the light
(c) The fine drops are opaque to the light
(d) The drops scatter most of the light
Ans: ( d ) The drops scatter most of the light

21. During the Mughal period, which one of the following were the first to come to India as traders ?
(a) Portuguese
(b) Dutch
(c) Danish
(d) English
Ans: ( a ) Portuguese

22. Who among the following Delhi Sultans is known for introducing market control mechanism ?
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) Firoze Tughlaq
Ans: ( c ) Alauddin Khalji

23. Which one of the following mountain peaks of the Himalayas is NOT in India ?
(a) Annapurna
(b) Nanda Devi
(c) Mt. Kamet
(d) Kanchenjunga
Ans: ( a ) Annapurna

24. A rift valley is formed mainly due to
(a) The forces of tension in the earth?s crust
(b) The subsidence of the floor of a river valley
(c) The valley formed after the formation of fold mountains
(d) The deepening of a valley by ice action
Ans: ( a ) The forces of tension in the earth’s crust

25. Who is the author of the book Superstar India? ?
(a) Arun Shourie
(b) Dominique Lapierre
(c) Shobha De
(d) Salman Rushdie
Ans: ( c ) Shobha De

 





Tags


#

21 Sep, 2019, 01:40:53 AM