CurrentGK -> Papers -> Civil Exam Papers -> Test Paper Based On Current Affairs For Civil Services (Pre) Examination 2009 Part -2

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Test Paper Based On Current Affairs For Civil Services (Pre) Examination 2009 Part -2

Test Paper Based On Current Affairs For Civil Services (Pre) Examination 2009 Part -2

Test Paper Based on Current Affairs for Civil Services (Pre) Examination 2009 Part -2

31. Which of the following is true about the National Rural Employment Guarantee Act?

(1) It is applicable only in 100 rural districts.

(2) It gives a guaranteed employment of 100 days to all those who are eligible for the same and are also willing to take it.

(3) This Act is applicable only for men between the age of 21-65. Women do not get the benefit of the same.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1 , 2 & 3

Ans : (B)

 

31. Which of the following is NOT one of the recommendations of the committee setup on Financial Sector Reforms under the Chairmanship of Raghuram G.Rajan ?

(1) Give more freedoms to banks to setup branches and ATMS anywhere

(2) Setup an office of financial ombudsmen

(3) All deposits taking institutions should be free from the supervision of the RBI

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 & 3

Ans : (A)

 

32. The Govt. of which of the following States has formed a Fisherman Debt Commission and a moratorium has been placed on proceedings relating to all debts incurred by poor fisherman from banks and cooperatives?

(A) West Bengal

(B) Keral

(C) Orissa

(D) Karnataka

Ans : (B)

 

33. Which of the following was the issue over which one section of the UPA withdrew its support and Union Govt. headed by Dr. Man Mohan Singh was required to prove its majority in the Lok Sabha ?

(1) Inflation, which was on a rise consistently for some time

(2) Reservations of Gurjarrs in Govt. jobs

(3) Nuclear deal with USA

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 & 2

Ans : (C)

 

34. As a gesture to promote denuclearization and also to end nuclear arms programme the cooling tower of a nuclear complex situated in "Youngbyon" was demolished recently. This nuclear complex is in which of the following countries?

(A) South Korea

(B) Iran

(C) China

(D) North Korea

Ans : (D)

 

35. China has signed an agreement with which of the following countries, which will help both the parties to make the East China Sea "a sea of peace, co-operation and friendship"?

(A) North Korea

(B) South Korea

(C) Japan

(D) Russia

Ans : (C)

 

36. Which of the following companies of Indian origin has been placed amongst the World's seven Best Firms in Financial Sector ?

(A) IDBI Bank

(B) HDFC Bank

(C) Bajaj Capitals

(D) ICICI Bank

Ans : (B)

 

37. Michel Sleiman has taken over as the president of—

(A) Lebanon

(B) Cuba

(C) Yemen

(D) Zambia

Ans : (A)

 

38. Which of the following is/are true about the "Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana" to be launched in the near future ?

(1) This scheme is to develop those villages where SC/ST population is in prominence

(2) About 70,000 villages are identified for the same

(3) A special fund of Rs.7,000 Crore is setup for the scheme

(A) Only 1

(B) only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 & 3

Ans : (A)

 

39. Which of the following countries had decided to come out of the membership of OPEC ?

(A) Iran

(B) Indonesia

(C) Kuwait

(D) Saudi Arabia

Ans : (B)

 

40. Many Banks have adopted / launched "Core Banking Solution (CBS)" .Core Banking Solution is—

(A) a marketing strategy adopted by the Banks

(B) a new type of ATM useful for rural population

(C) a delivery channel for quick and fast delivery

(D) a new product launched to help senior citizens only as they are not able to visit branches / ATMs frequently

Ans : (C)

 

41. As per the figures released recently, the rate of growth of agriculture during 2007-08 has been at the level of approximately—

(A) 2.5 %

(B) 3 %

(C) 4.5 %

(D) 5 %

Ans : (C)

 

42. The National e-Governance plan was launched by the Govt. of India in the year 2006 with which of the following intentions/objectives?

(1) To provide qualitative service of Govt. business to the citizens of India

(2) To promote IT sector in India so that trained IT personnel do not go out of the country for jobs

(3) To keep a vigil on the business transaction of Indian population to avoid illegal transactions

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 & 3

Ans : (A)

 

43. Who amongst the following is included in the list of "Biggest Brains in Business"?

(A) L. N. Mittal

(B) Anil Ambani

(C) Kumar Mangalam Birla

(D) Mukesh Ambani

Ans : (A)

 

44. Which of the following cannot be called as a value Added service offered by a Bank?

(A) Special accounts for poor sections of the society

(B) Accident insurance cover

(C) Instant Credits of Outstation Cheques

(D) Free cheque book

Ans : (D)

 

44. Which of the following is the total amount Government of India has earmarked for Agriculture Debt Waiver and Debt Relief Scheme 2008?

(A) Rs.10,000 Crore

(B) Rs.25,000 Crore

(C) Rs.45,000 Crore

(D) Rs.72,000 Crore

Ans : (D)

 

45. Which of the following States of India was recognized as the Best e- Governed State in 2007 ?

(A) Jammu & Kashmir

(B) Tamil Nadu

(C) Chattisgarh

(D) Goa

Ans : (C)

 

46. Daiichi Sanyo which has taken a major stake in India's Pharma company Ranbaxy is a firm based in—

(A) China

(B) South Korea

(C) North Korea

(D) Japan

Ans : (D)

 

47. Which of the following airlines became the first Indian Based Airlines to operate flight to China?

(A) Indian

(B) Air India

(C) Kingfisher

(D) Jet Airways

Ans : (D)

 

48. India recently signed a Bilateral Investment Promotion Agreement (BIPA) with which of the following countries ?

(A) China

(B) Myanmar (C) Nepal

(D) Bhutan

Ans : (B)

 

49. Opening the Saving Bank Account of a minor girl will be called as which of the following in Banking terminology ?

(A) Retail Banking

(B) Merchant Banking

(C) Institutional Banking

(D) Social Banking

Ans : (A)

 

50. Who amongst the following is the recipient of the IIFA Awards 2008 as Best Actress?

(A) ) Kareena Kapoor

(B) Rani Mukherjee

(C) Priyanka Chopra

(D) Konkana Sen

Ans : (A)

 

51. Who amongst the following is the author of the book "Toward a Hunger Free World" ?

(A) A. P. J. Abdul Kalam

(B) Ashok Lahiri

(C) Amartya Sen

(D) M. S. Swaminathan

Ans : (D)

 

52. Sudan recently cut its ralations with which of the following countries following an attack on Khartoum by a Darfur Rebel Group ?

(A) Chad

(B) Uganda

(C) Libya

(D) Lebanon

Ans : (A)

 

53. Who amongst the following is the Chairperson of the Children's Film Society?

(A) Nafisa Ali

(B) Jaya Bachchan

(C) Shabana Azmi

(D) Sridevi

Ans : (A)

 

54. Which of the following is the abbreviated name of an autonomous organization under Ministry of Rural Development ?

(A) NIMI

(B) IGNOU

(C) CAPART

(D) NPCIL

Ans : (C)

 

55. Who amongst the following is the author of "Animal People" which was adjudged as the Best Book of the Year?

(A) V.S.Naipaul

(B) Indra Sinha

(C) William Darlymple

(D) Bill Clinton

Ans : (B)





Tags


#

13 Dec, 2019, 14:06:15 PM