CurrentGK -> Papers -> Civil Exam Papers -> Test Paper Based On Current Affairs For Civil Services (Pre) Examination 2009 Part -3

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Test Paper Based On Current Affairs For Civil Services (Pre) Examination 2009 Part -3

Test Paper Based On Current Affairs For Civil Services (Pre) Examination 2009 Part -3

Test Paper Based on Current Affairs for Civil Services (Pre) Examination 2009 Part -3

56. What is India's rating in the "Doing Business Report" prepared by the World Bank ?

(A) 55th

(B) 80th

(C) 100th

(D) 120th

Ans : (D)

 

57. The Russian President visited China in May 2008 and signed a deal for the security of which of the following?

(A) Global Energy

(B) China Sea

(C) Intellectual Property Rights of the Chinese Scientists

(D) Nuclear installation in China

Ans : (D)

 

58. Which of the following Programmes / Schemes of the Govt. of India is NOT directly related with agriculture activities ?

(A) Drought Prone Areas Programmes (DPAP)

(B) Promotion of Integrated Pest Management (IPM)

(C) Integrated Westlands Development Programme (IWDP)

(D) ANNAPURNA

Ans : (D)

 

 

59. Which of the following types of Banks are allowed to operate foreign currency accounts ?

(1) Foreign Banks

(2) Regional Rural Banks

(3) Nationalized Banks

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 and 3

Ans :. (C)

 

60.The ‘Aurora Borealis’ occurs in the—

(A) Exosphere

(B) Ionosphere

(C) Ozonosphere

(D) Stratosphere

Ans : (B)

 

61. The rise of the ‘BRICs’ has left a vast impact on almost all aspects of the global economy. However, which of the following cannot be called as the direct effect(s) of ‘Rise of the BRICs’ on global/other powerful economy/economies ?

1. Countries like China wish to learn more about outsourcing from India.

2. It has made countries to suffer from Sub-prime Crisis.

3. EURO has become a powerful currency and many non-Euro countries are in ‘Swap Agreement’ with various nations.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 and 3

 

Ans : (B)

 

62. Jang Hyun Jong who was adjudged as the ‘Asian Hockey Player of the year’ is from—

(A) China

(B) Singapore

(C) South Korea

(D) India

(E) None of these

Ans : (C)

 

63.What is QUARK2009?

(A) Technical festival

(B) Cultural festival

(C) Handicraft festival

(D) None of the above

Ans (A)

 

64. Which of the following statement(s) reflects India's stand on new World Trade Organization's proposal on the issue of the subsidy to agro products ?

(1) India would protect the interest of its poor farmers who can not bear the burden of the cost of the products if they have to sell them on cheaper rate.

(2) Indian industry needs more flexibility as compared to the industry in developed countries.

(3) WTO has set up a new committee under the chairmanship of Putin of Russia to look into the issue of subsidy and find out a solution to the problem acceptable to all the parties.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 & 2

Ans : (A)

 

65.Which of the following statement(s) is / are true about the 11th five year plan of India ?

(1) The highest priority is given to exports ,education and development of steel sector.

(2) The plan aims at achieving the growth at 10 % level by the end of the plan.

(3) The Rashtriya Krishi Vikas Yojana is revived in such a way so that it can be achieve a growth nof 4 % for agriculture sector.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 & 2

Ans : (D)

 

 

66. Which of the following statement (s) is / are correct about the Indo-Russia Bilateral Defence Ties ?

(1) Both the countries have decided to produce a fifth generation fighter aircraft and a multi role cargo plane.

(2) India has agreed to launch Russian missiles from its base at Chandipur incase some other nation attacks on Russia

(3) India and Russia were able to sort out differences over the utilization of Rupee debt fund which is of Rs. 8000 crore at present.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 & 3 only

Ans : (A)

 

67. Which of the following is / are correct about sub prime crisis which was in news recently?

(1) It has reduced the flow of capital coming of Indian Stock Markets.

(2) The sub prime crisis is the major financial crisis whose origin is in the Russia and Brazil.It has adversely affected the economy of Europe and USA.

(3) The crisis started when some people started trading with false Share certificates of major blue chip US companies in the stock markets.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 & 2

Ans : (D)

 

68. As we all know the value of the Indian rupee has appreciated in the recent past . The value of the Rupee is direct dependent on which of the following?

(A) Availability of commodities in the market.

(B) VAT introduced by the Govt. on various commodities.

(C) Size of total Forex Reserve of India currently.

(D) Capital flow in the market during a given period of time.

Ans : (A)

 

68.In which country world social forum was hold recently?

(A) Brazil

(B) Switgerland

(C) China

(D) Mexico

Ans: (A)

 

69. Which of the following statements reflects the aim(s) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNURM)?

(1) Give focused attention to integrated development of infrastructure in selected cities.

(2) Provide basic services to the urban poors

(3) Scale up civic amenities and provision of utilities in urban areas.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 & 3

Ans : (D)

 

70. The Press Freedom Day is observed on which of the following days?

(A) 1st May

(B) 1st June

(C) 3rd May

(D) 3rd June

Ans : (C)

 

71. As per the decision taken by the Govt. of India now the National Rural Employment Guarantee Act is extended to all the districts of India. This meAns : it will now be applicable to about—

(A) 200 districts

(B) 300 districts

(C) 400 districts

(D) 600 districts

 

Ans : (D)

 

72. The Govt. of India and Reserve Bank of India is planning to set up an autonomous "ATM corporation of India" in which various banks can get together for common ATM operations. If this happens how will we all be benefited by the same?

(1) It will be a cost effective measure as each bank can share its operational cost with others.

(2) Clients can withdrawn money from any ATM from any location. They are not required to go to their banks' ATM only.

(3) It will indirectly help the IT business also as India has a large pool of IT skilled manpower waiting for suitable placement.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Both 1 & 2

(D) All 1, 2 & 3

 

Ans : (C)

 

73. The Govt. of India had constituted a high level committee on financial sector reforms with Raghuram G.Rajan as its Chairman. Which of the following is / are the recommendations of the committee?

(1) Liberalize the interest rate that banks/institution can charge to ensure credit for poors.

(2) Create an office of the Ombudsman exclusively for financial sector.

(3) Do not allow foreign investors in domestic stock markets.

(A) Only 1

(B) Only 2&3

(C) Both 1 & 2

(D) None of these

Ans : (D)

 

74.In which of the following state,first coastal police station is set up?

(A) Gujarat

(B) Tamilnadu

(C) Maharashtra

(D) kerala

Ans : (D)





Tags


#

24 May, 2019, 09:22:10 AM