CurrentGK -> Papers -> IAS Exam Papers -> CSE Pre Exam Solved Paper: Geography Year 2009

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

CSE Pre Exam Solved Paper: Geography Year 2009

CSE Pre Exam Solved Paper: Geography Year 2009

CSE Pre Exam Solved Paper: Geography Year 2009

1. Consider the following cities :
1. Agra
2. Indore
3. Nashika
4. Vadodara

Which of the above are million-plus cities as per Census 2001?
a. 1 and 4 only
b. 1, 2 and 3 only
c. 2, 3 and 4 only
d. 1, 2, 3 and 4
Ans: d

2. Consider the following statements:
1. The sex ratio in India as per Census 2001 is lower as compared to that of Census 1951.
2. From 1991 to 2001, the sex ratio in India has increased.

Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

3. Consider the following pairs :
1. Centre for Environmental Management of Degraded Ecosystems : New Delhi
2. Centre of Social Forestry and Eco- Rehabilitation : Allahabad
3. National Coral-Reef Research Centre: Thiruvananthapuram
Which of the above pairs is/are correctly matched ?
a. 1 only
b. 1 and 2 only
c. 2 and 3 only
d. 1, 2 and 3
Ans: c

4. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Polluted Area)
A. Greater Kochi
B. Nagda-Ratlam
C. Pali
D. Parwanoo

List II
(Type of Industry)
1. Cotton textiles and dyeing
2. Food processing and electroplating
3. Oil refineries, chemical and metallurgical industries
4. Viscose rayon, caustic, dyes and distillery

Code:
A B C d
a. 4 3 2 1
b. 3 4 2 1
c. 4 3 1 2
d. 3 4 1 2
Ans: **

5. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Country)
A. Canada
B. India
C. Russia
D. Zaire

List II
(Tribe)
1. Onga
2. Chukchi
3. Haida
4. Lese

Code:
A B C D
a. 2 4 3 1
b. 3 1 4 2
c. 2 3 4 1
d. 3 1 2 4
Ans: d

6. The draught animal 'Llamas' are found in
a. Tibet
b. Arctic
c. Alps
d. Andes
Ans: d

7. Which one of the following regions is the world's best cod-fishing ground ?
a. North-east Atlantic
b. South-east Pacific
c. West Central Pacific
d. Indian Ocean
Ans: a

8. The Dogger Bank, the main fishing area of Europe, lies in
a. Baltic Sea
b. English Channel
c. North Sea
d. Norwegian Sea
Ans: c

9. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Country)
A. Philippines
B. Thailand.
C. Sri Lanka

List II
(Names of shifting cultivation the country
is associated with)
1. Chena
2. Caingin
3. Milpa
4. Tamrai

Code:
A B C
a. 3 4 1
b. 3 1 4
c. 2 4 1
d. 2 1 4
Ans: c

10. Factory farming is the characteristic of
a. North-western North America
b. North-western Europe
c. Eastern Europe
d. South-east Asia
Ans: b

11. In which one of the following countries is the iron mining centre called Scunthorpe located ?
a. France
b. Germany
c. Sweden
d. United Kingdom
Ans: d

12. Which of the three countries were members of European Free Trade Association (EFTA) when it was founded in 1960?
a. Italy, Belgium, Poland
b. Hungary, Finland, Spain
c. Austria, Denmark, Norway
d. The Netherlands, France, Romania
Ans: c

13. The coal basin region called Donbas lies to the
a. North of Black Sea and the Sea of Azov
b. North of Caspian Sea
c. East of Gulf of Finland
d. South of White Sea and south-west of ; Kanin Peninsula
Ans: a

14. Kampung is a form of rural settlement found in
a. China
b. Malaysia
c. Philippines
d. Cambodia
Ans: b

15. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Patterns of rural settlements)
A. Arrow
B. Checkerboard
C. Circular
D. Fan

List II
(Locations associated with)
1. Delta
2. Lake
3. Mountain slope
4. Road crossing at right angle
5. Road meeting a river bend

Code:
A B C D
a. 5 4 2 1
b. 3 4 2 1
c. 5 2 4 3
d. 3 2 4 1
Ans: a

16. In vertical distribution of ocean deposits, what is the correct sequence (from oceanic surface towards bottom) of the following deposits?
1. Calcareous oozes
2. Siliceous oozes
3. Terrigenous deposits
4. Red clay

Select the correct answer using the code given below :
a. 1, 2, 3, 4
b. 3, 1, 2, 4
c. 3, 2, 1, 4
d. 4, 3, 2, 1
Ans: b

17. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Genetic Phases)
A. The Sun and the Moon are at right angles with the Earth
B. The Sun, the Moon and the Earth are in a straight line
C. The Moon is nearest to the Earth
D. The Moon is farthest from the Earth

List II
(Resultant Tides)
1. Spring tide
2. Neap tide
3. Apogean tide
4. Perigean tide

Code:
A B C D
a. 2 1 4 3
b. 2 4 1 3
c. 3 4 1 2
d. 3 1 4 2
Ans: a

18. Consider the following pairs : Area : Well-known for
1. Kinta Valley : Tin fields
2. Sudbury region : Nickel production
3. Chihuahua : Silver production

Which of the pairs given above is/are correctly matched ?
a. 1 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. 1, 2 and 3
Ans: d

19. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Oil-field)
A. Bahregan
B. Dhahran
C. Kirkuk
D. Palembanng

List II
(Country)
1. Iraq
2. Iran
3. Indonesia
4. Saudi Arabia

Code:
A B C D
a. 2 4 1 3
b. 2 1 4 3
c. 3 4 1 2
d. 3 1 4 2
Ans: a

20. With reference to the availability of minerals in India, consider the following statements :
1. The highest concentration of manganese is found in the Dharwar system of rocks.
2. The chromite mainly occurs in ultrabasic igneous rocks.

Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

21. With reference to the occurrence of minerals in India, consider the following statements :
1. Silver is a mineral of primary origin occurring in acid igneous rocks.
2. Bauxite is a secondary mineral mainly associated with lateritic rocks formed during tertiary period.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
4 of 15
d. Neither 1 nor 2
Ans: **

22. Among the following states, in which one is the percentage of forest area to total geographical area the highest ?
a. Arunachal Pradesh
b. Himachal Pradesh
c. Sikkim
d. Uttarakhand
Ans: a

23. Consider the following pairs :
Tree : Location of its natural habitat
1. Rosewood : Slopes of Western Ghats of Karnataka and Kerala
2. Spruce : Western Himalayas at elevations from 2100 m to 3600 m
3. Walnut : Lower elevations of Eastern Himalayas

Which of the pairs given above is/are correctly matched?
a. 1 only
b. 1 and 2 only
c. 2 and 3 only
d. 1, 2 and 3
Ans: c

24. Consider the following statements :
1. The Buckingham Canal runs through the coast from Guntur district to South Arcot district.
2. For Indira Gandhi Canal, additional waters of Beas and Yamuna are diverted and the canal terminates in Barmer district.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: a

25. Consider the following statements :
1. The genre de vie of Vidal de la Blache refers to the inherited traits that members of a human group learn, what we may call culture:
2. The genre de vie is a basic factor in determining which are the various possibilities offered by nature a particular human group will select.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

26. Consider the following statements :
1. The Kangra Valley is a strike valley extending from the foot of the Dhaula Dhar Range to the South of the Beas River.
2. The Kulu Valley is a transverse valley in the upper course of Ravi.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

27. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Wetland)
A. Barilla
B. Dihaila
C. Pariyej
D. Pong

List II
(State)
1. Bihar
2. Gujarat
3. Himachal Pradesh
4. Madhya Pradesh

Code:
A B C D
a. 1 4 2 3
b. 1 2 4 3
c. 3 4 2 1
d. 3 2 4 1
Ans: a


28. Consider the following rivers :
1. Banas
2. Ghaggar
3. Machhu
4. Rupen

Which of the above neither flow into the sea nor merge with any major river that flows into the sea, but are lost in the desert?
a. 1 and 2 only
b. 2, 3 and 4 only
c. 1, 3 and 4 only
d. 1, 2, 3 and 4
Ans: d

29. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Mangrove Area)
A. Coringa
B. Coondapur
C. Ramnad
D. Vikhroli

List II
(State)
1. Andhra Pradesh
2. Karnataka
3. Maharashtra
4. Tamil Nadu

Code:
A B C D
a. 1 2 3 4
b. 1 2 4 3
c. 2 1 3 4
d. 2 1 4 3
Ans: b

30. In which of the following places are deposits of Wolfram found ?
a. Chandigiri and Amarkantak
b. Chendipathar and Degana
c. Bellary and Radhanagari
d. Guntur and Hazaribagh
Ans: a

31. Consider the following statements:
1. The Cochin Shipyard was constructed with the Japanese assistance:
2. The Integral Coach Factory was set up with German collaboration.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: **

32. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(National Highway)
A. NH 9
B. NH 12
C. NH 15
D. NH 17

List II
(Route)
1. Pune-Machilipatnam
2. Pathankot-Samakhiali
3. Panvel – Edapally
4. Jabalpur – Jaipur

Code:
A B C D
a. 1 2 4 3
b. 1 4 2 3
c. 3 2 4 1
d. 3 4 2 1
Ans: b

33. Among the following, the narrowest portion of English Channel lies between ,
a. Dover and Calais
b. Portsmouth and Le Havre
c. Hull and Rotterdam
d. Plymouth and Brest
Ans: a

34. Alps Mountains are spread over
a. France, Switzerland, Italy, Romania
b. France, Switzerland, Italy, Austria
c. France, Switzerland, Italy, Spain
d. France, Switzerland, Italy, Belgium
Ans: b

35. The high altitude tropical forest which has dwarfed trees is known as
a. Alpine forest
b. Elfin forest
c. Montane forest
d. Sclerophyll forest
Ans: b

36. Consider the following pairs :
1. Coal : Donbas
2. Iron ore : Magnitogorsk
3. Mica : Mama

Which of the pairs given above is/are correctly matched ?
a. 1 only
6 of 15
b. 1 and 2 only
c. 2 and 3 only
d. 1, 2 and 3
Ans: d

37. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Island)
A. Hokkaida
B. Honshu
C. Shikoku
D. Kyushu

List II
(City)
1. Takamatsu
2. Nagasaki
3. Yokohama
4. Hakodate

Code:
A B C D
a. 2 1 3 4
b. 2 3 1 4
c. 4 1 3 2
d. 4 3 1 2
Ans: d

38. Consider the following pairs :
1. Kumamoto : Ship-building
2. Fukuoka : Chemicals
3. Hamamatsu : Musical instruments

Which of the pairs given above is/are correctly matched?
a. 1 only
b. 1 and 2 only
c. 2 and 3 only
d. 1, 2 and 3
Ans: d

39. The Hanshin region of Japan is an industrial conurbation formed by which one of the following groups of three cities?
a. Tokyo, Kawasaki, Yokohama
b. Yawata, Kokura, Mauji
c. Osaka, Kobe, Kyoto
d. Osaka, Tokyo, Kyoto
Ans: c

40. Summer rains in Australia broadly decrease from
a. East to west
b. West to east
c. North to south
d. South to north
Ans: c






Tags


#

18 Jul, 2019, 10:49:05 AM