CurrentGK -> Papers -> IAS Exam Papers -> CSE Pre Exam Solved Paper: Geography Year 2009 (Part-2)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

CSE Pre Exam Solved Paper: Geography Year 2009 (Part-2)

CSE Pre Exam Solved Paper: Geography Year 2009 (Part-2)

CSE Pre Exam Solved Paper: Geography Year 2009 (Part-2)

41. Among the following, which one has the largest number of neighbouring countries sharing the land border ?
a. Sudan
b. Brazil
c. China
d. Zaire
Ans: c

42. Which one of the following rivers demarcates the partial boundary between South Africa and Botswana?
a. Limpopo
b. Zambezi
c. Cubango
d. Kwando
Ans: a

43. Vaal is a major tributary of which one of the following rivers?
a. Limpopo
b. Nile
c. Orange
d. Zambezi
Ans: c

44. The large coffee plantation in Brazil is called
a. Estate
b. Farm
c. Fazendas
d. Kolkhozes
Ans: c

45. Arakan and Pegu Yomas are located in
a. Myanmar
b. Nepal
c. Bhutan
d. China
Ans: a

46. On the banks of which river is the city of Kathmandu located?
a. Arun
b. Saptakosi
c. Bagmati
d. Sunkosi
Ans: c

47. Of the following, who enunciated that "all history should be studied geographically and all geography historically"?
a. Herodotus
b. Strabo
c. Hecataeus
d. Posidonius
Ans: a

48. Consider the following statements :
1. Ptolemy presumed that the prime meridian passes through Bermuda Island.
2. Ptolemy believed that Ceylon marks the southern limit of the world.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: b

49. Caledonian orogenic movements are related to the geological history of
a. Late Jurassic and early Cretaceous period
b. Late Silurian and early Devonian period
c. Middle Triassic period
d. Late Devonian and early Carboniferous period
Ans: b

50. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Discontinuities)
A. Weichert — Gutenberg discontinuity
B. Mohorovicic (Moho) discontinuity
C. Lehman discontinuity
D. Conrad discontinuity

List II
(Layers of Earth's interior associated with discontinuity)
1. Outer core and inner core
2. Lower mantle and outer core
3. Upper mantle and lower mantle
4. Lower crust and upper mantle
5. Division of Sial and Sima within the crust

Code:
A B C D
a. 5 1 3 2
b. 2 1 3 5
c. 2 4 1 5
d. 5 4 1 2
Ans: c

51. Consider the following minerals :
1. Corundum
2. Quartz
3. Topaz

What is the correct sequence of the above in terms of descending order of their hardness?
a. 1-2-3
b. 2-3-1
c. 1-3-2
d. 3-1-2
Ans: d

52. A lens-shaped igneous intrusion situated beneath an anticlinal fold or in the base of a syncline is called
a. Lapolith
b. Lacolith
c. Phacolith
d. Batholith
Ans: c

53. Open folds are those in which the angle between the two limbs of the fold is
a. more than 90° but less than 180°
b. more than 75° but less than 150°
c. more than 45° but less than 90°
d. more than 120° but less than 210°
Ans: a

54. Consider the following statements :
1. Kaolinite is the weathered silicate clay.
2. Kaolinization process occurs due to hydrothermal alteration of feldspar.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: **

55. Consider the following statements:
1. Pyramidal peak is a gentle-sided mountain summit.
2. Tarn is formed often in the cirques
3. The long axis of drumlins are parallel to the direction of glacial movement

Which of the statements given above are correct?
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. 1, 2 and 3
Ans: b

56. A landform developed by the process of deposition occurring towards the centre of intermontane basins in arid or semi-arid regions is known as
a. Pediment
b. Bajada
c. Playa
d. Peneplain
Ans: b

57. Eskers are of glacio-fluvial origin. Which one of the following statements characterize them?
a. They are long, narrow and sinuous ridges of sands.
b. They are small, irregular mounds of bedded sands.
c. They are small alluvial cones.
d. They are flat-topped terraces.
Ans: a

58. Consider the following statements regarding the distribution and pattern of isotherms :
1. In the northern hemisphere, isotherms bend sharply equator-ward over the continents during winter.
2. Temperature gradients are greater in summer than in winter in the northern hemisphere:

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: a

59. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Local Wind)
A. Harmattan
B. Haboob
C. Bora
D. Zonda

List II
(Country /Region)
1. Argentina
2. Adriatic coast
3. West Africa
4. Sudan

Code:
A B C D
a. 1 2 4 3
b. 1 4 2 3
c. 3 4 2 1
d. 3 2 4 1
Ans: c

60. With reference to convectional type of rainfall, consider the following statements:
1. It is a warm weather phenomenon
2. This rainfall is associated with cumulonimbus clouds.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

61. With reference to the sub-tropical high pressure belt, consider the following statements :
1. It is affected by Earth's rotation and descent of winds from higher altitudes.
2. It is dynamically induced and characterised with anti-cyclonic conditions.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

62. In Koppen's classification of world climate. Aw climates refer to
a. Humid tropical wet monsoon climate with a short dry season
b. Tropical wet and dry climate with dry season in winter
c. Tropical desert climate
d. Humid meso-thermal climates
Ans: b

63. With reference to equatorial climate, consider the following statements :
1. Thermally induced low pressure belt develops around the equator but the pressure gradient is very low.
2. Temporal variability in the amount of rainfall is not found.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: **

64. Who introduced the term anticyclone for the first time ?
a. Fitzroy
b. J. Bjerknes
c. F. Galton
d. V. Bjerknes
Ans: c

65. For obtaining greater accuracy in the fraction of a division in both linear and angular measurements, which scale is used?
a. Linear Scale
b. Vernier Scale
c. Plane Scale
d. Graphic Scale
Ans: b

66. Which one of the following RF represents the 1 cm map distance to 5 km of ground distance?
a. 1 : 500
b. 1 : 5000
c. 1 : 50000
d. 1 : 500000
Ans: d

67. A form of diagram in which values are plotted as radii from a point of origin, is known as
a. Star diagram
b. Columnar diagram
c. Block pile diagram
d. Dispersion diagram
Ans: a

68. With reference to Dot method, consider the following statements :
1. Dot method is the most convenient method for illustrating the distribution of absolute figures.
2. The size of the dots depends upon the frequency of the element to be represented.
3. In it each dot has an identical value.
4. It is used very effectively when plotting values in detail on a large scale.

Which of the statements given above are correct?
a. 1, 3 and 4
b. 2, 3 and 4
c. 1 and 2 only
d. 1, 2 and 3
Ans: d

69. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Map type)
A. Choropleth
B. Isopleth
C. Chorochromatic
D. Choroschematic

List II
(Information Content)
1. Quantitative map showing imaginary lines joining places of equal value for any distribution
2. Qualitative map showing areal distribution by symbols, index letters etc.
3. Qualitative map showing areal distribution by shades and tints
4. Quantitative map showing regional variation of distribution using shades

Code:
A B C D
a. 2 1 3 4
b. 2 3 1 4
c. 4 3 1 2
d. 4 1 3 2
Ans: **

70. A graph showing wavelength and reflectance amount is known as
a. Spectral Reflectance Curve
b. Spectral Signature
c. Spectral Band
d. Spectral Regions
Ans: a

71. For representing the data relating to cost control, quality control and assessment of progress, which of the following is/are the correct use of the diagram ?
a. Cycle diagram
b. Chorochromatic maps
c. Chorographic compass maps
d. Both Chorochromatic and chorographic compass maps
Ans: **

72. A vector-based data structure is made for storing terrain information in digital terrain modelling in which each sample point has an x, y co-ordinate and a eight, or z value. All the points are connected by edges to form a network of nonoverlapping triangles that collectively represent the terrain surface. This network is known as
a. TIN
b. DTM
c. TQM
d. TIGER
Ans: a

73. In the Government of India, under which Ministry is the National River Conservation Directorate?
a. Ministry of Agriculture :
b. Ministry of Earth Sciences
c. Ministry of Environment and Forests
d. Ministry of Water Resources
Ans: c

74. Consider the following statements :
1. The Rhine rift valley stretches for more than 800 km.
2. The floor of Dead Sea is more than 1100 m below sea level.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: a

75. Consider the following statements :
1. Mistral is a cold wind blowing in North America.
2. Sirocco is a hot dry wind blowing across the North African coast.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: b

76. In the context of the inflow of South Westerly monsoon into India, consider the following statements :
1. The Arabian Sea current merges with the Bay of Bengal current over the Punjab and adjoining Himalayas.
2. "Breaks" or spells of dry weather are not the characteristic features of southwest monsoon.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: a

77. Consider the following statements regarding general characteristics associated with tropical cyclones :
1. Tropical cyclones, move with very low velocity over the oceans but become strong while moving over the land areas.
2. They are confined to a particular period of the year (mainly summer) and normally move from east to west.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: b

78. There is a submarine ridge in the Bay of Bengal. What is it called ?
a. Ninety East ridge
b. Mozambique ridge
c. Chagos-Laccadive ridge
d. Carlsberg ridge
Ans: a

79. Consider the following statements :
1. The continental shelves of Lakshadweep originated due to coral reefs.
2. The continental shelves of western coast are due to faulting and submergence.

Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only
11 of 15
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

80. Consider the following statements :
1. Temperature of surface water is comparatively higher in the northern hemisphere than in the southern hemisphere.
2. The isotherms in the southern hemisphere are not regular and do not follow the latitudes while they (isotherms) are regular and follow the latitudes in the orthern hemisphere.

Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: a





Tags


#

23 Aug, 2019, 23:00:59 PM