CurrentGK -> Papers -> IAS Exam Papers -> CSE Pre Exam Solved Paper: Geography Year 2009 (Part-3)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

CSE Pre Exam Solved Paper: Geography Year 2009 (Part-3)

CSE Pre Exam Solved Paper: Geography Year 2009 (Part-3)

CSE Pre Exam Solved Paper: Geography Year 2009 (Part-3)

81. Consider the following :
1. Gulf of California
2. Mediterranean Sea
3. Baltic Sea
In terms of decreasing salinity, which one of the following is the correct sequence?
a. 1-2-3
b. 2-1-3
c. 3-1-2
d. 2-3-1
Ans: b

82. Consider the following statements:
1. Globigerina ooze is a calcareous pelagic deposit.
2. Globigerina ooze is found mostly in the tropical and temperate zones of the Atlantic Ocean.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

83. Regular oscillations in the water surface of large water bodies are formed because of
a. Gravitational effect of Moon
b. Difference in temperature of sea water and the air above
c. Rotation of Earth
d. Friction of wind on the water surface
Ans: d

84. Consider the following statements :
1. Laterite consists essentially of oxides of iron and aluminium.
2. Ferrallitic soils occur widely in the humid tropics where chemical weathering and leaching are intense.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

85. Consider the following pairs :
1. Podzolization : Eluviation of clays, organic matter, calcium, sodium, iron, and aluminium out of the A horizon
2. Gleization : Accumulation of organic matter in a swampy environment

Which of the pairs given above is/are correctly matched?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

86. Chernozems are
a. Silica rich temperate grassland soils
b. Iron rich humid upland soils
c. Humus rich dark brown colour soils in semi-arid region
d. Humus rich tropical grassland soils
Ans: a

87. In which one of the following regions are the hurricanes apparently absent?
a. Coast of Texas
b. Gulf of Mexico
c. South-eastern coast of USA
d. South-eastern coast of Pacific
Ans: d

88. The shifting cultivation that is leading to soil erosion in Brazil is known as
a. Milpa
b. Conuco
c. Tavy
d. Roca
Ans: d

89. Two main cold currents in the North Pacific Ocean are known as
a. Oyashio and California currents
b. Alaska and Kuroshio currents
c. North Equatorial and Counter Equatorial currents
d. North Pacific and Kuroshio currents
Ans: a

90. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I
(Author)
A. Davis
B. Hack
C. Hutton
D. King L.C

List II
(Concept)
1. Pediplanation
2. Peneplanation
3. Dynamic Equilibrium
4. Uniformitarianism

Code:
A B C D
a. 1 4 3 2
b. 1 3 4 2
c. 2 4 3 1
d. 2 3 4 1
Ans: d

91. With reference to migration, who of the following formulated the 'Gravity Model' which demonstrates the relationship between population size, distance and migration?
a. Zipf
b. Miller
c. Malthus
d. Zelinsky
Ans: a

92. Consider the following statements :
1. The location of objects in geographic space and the associated attributes are handled by GIS.
2. Spatial objects are represented by graphical elements of points, lines and polygons.

Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

93. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I
(Country)
A. Thailand
B. Singapore
C. Indonesia
D. Vietnam

List II
(Feature)
1. Entrepot
2. Mekong delta
3. Pattaya beach
4. Banda Aceh

Code:
A B C D
a. 2 4 1 3
b. 2 1 4 3
c. 3 4 1 2
d. 3 1 4 2
Ans: b

94. Geography was first divided into 'General' and 'Special' by
a. Varenius
b. Kant
c. Humboldt
d. Ritter
Ans: a

95. Consider the following statements :
1. Ritter identified races by skin, colour
2. Ritter's concepts regarding the Earth's geographical patterns were teleological.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

96. Ratzel coined the term 'Anthropogeography' which he used for the
a. Geography of man in terms of individuals and races
b. Geography of man and his works in relation to the Earth's surface
c. Organic theory of society and state
d. Study of harmonious reciprocal relation of man and nature
Ans: b

97. Which one of the following geographers wrote the book 'Influences of Geographic Environment'?
a. Humboldt
b. Ratzel
c. Ritter
d. Semple
Ans: d

98. Diorite is an example of
a. Chemically formed sedimentary rock
b. Extrusive igneous rock
c. Plutonic igneous rock
d. Metamorphic rock
Ans: c

99. Among the following regions of India, which one receives comparatively least amount of annual rainfall ?
a. An 80 km wide coastal belt from Nellore to Point Calimere
b. The middle and lower Assam valley
c. North-eastern Rajasthan
d. The coastal plains of Gujarat south of Narmada
Ans: c

100. As per Koppen's classification of climate, which one of the following is the suitable description for north-east India including north Bengal ?
a. Tropical monsoon rainforest (Amw)
b. Sub-tropical monsoon rainforest (Am)
c. Humid subtropical with dry winter (Cwg)
d. Tropical wet and dry climate (Monsoon savannah, Aw)
Ans: c

101. Consider the following statements :
1. In India, groundnut is principally grown as rain-fed crop.
2. In India, sesamum is grown as kharif crop in northern states but in south it is generally grown during the rabi season.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: c

102. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List
(Crop)
A. Ginger
B. Jute
C. Mustard
D. Turmeric

List II
(Major cultivating districts)
1. Cuddapah and Guntur
2. Idukki and Wayanad
3. Goalpara and Kamrup
4. Bharatpur and Ganganagar

Code:
A B C D
a. 1 4 3 2
b. 2 3 4 1
c. 1 3 2 4
d. 2 4 3 1
Ans: c

103. Consider the following pairs :
Mineral : District with large/significant / commercially important deposits
1. Apatite : Visakhapatnam
2. Chromite : Cuttack
3. Gold : Nagaur
4. Gypsum : Anantapur

Which of the pairs given above are correctly matched?
a. 1 and 2 only
b. 1, 2 and 3
c. 1, 2 and 4
d. 2, 3 and 4
Ans: a*

104. The Bhakra Nangal Multipurpose Project is a joint venture of
a. Punjab and Haryana only
b. Punjab, Haryana and Rajasthan only
c. Punjab, Haryana, Rajasthan and Himachal Pradesh
d. Punjab and Himachal Pradesh only
Ans: b

105. Consider the following statements:
1. Maharashtra has more net irrigated area as compared to Madhya Pradesh.
2. Punjab has more area under canal irrigation as compared to Haryana.

Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: d

106. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I

(Coalfields)
A. Makum
B. Kamptee
C. Karanpura
D. Singrauli
(Waidhian)

List II
(Districts)
1. Dibrugarh
2. Palarnau and Hazaribagh
3. Nagpur
4. Sidhi and Sahdol

Code:
A B C D
a. 1 2 3 4
b. 1 3 2 4
c. 4 2 3 1
d. 4 3 2 1
Ans: b

107. The plain formed due to coalescence of series of alluvial fans in the piedmont zone is known as
a. Pediment
b. Bajada
c. Pediplain
d. Hamada
Ans: b

108. Aretes are sharp ridges which develop between the adjacent
a. Cirques
b. Roche moutonnée
c. Medial moraines
d. U-shaped valleys
Ans: a

109. Calcium carbonate deposited by precipitation from carbonate-saturated waters around a hot spring is called a. Stalactite
b. Stalagmite
c. Travertine
d. Lapies
Ans: c

110. When a descending air contracts and its volume decreases, what happens to its temperature?
a. Its temperature decreases
b. Its temperature increases
c. Its temperature remains constant
d. Its temperature first increases, then decreases
Ans: b

111. What are Chinooks?
a. Cold local winds which blow from north-west to south-east direction in Spain
b. Extremely dry winds blowing from north-east and east to west in eastern parts of Sahara desert
c. Warm and dry winds which blow down the eastern slopes of Rocky Mountains of North America
d. Warm and dry winds along the northern slopes of Alps Mountains
Ans: c

112. Condensation is a process which occurs when
a. Temperature falls below 00C
b. Absolute humidity becomes equal to relative humidity
c. Temperature in the air parcel remains static
d. Relative humidity becomes 100% and more
Ans: d

113. Which of the following sequences of clouds in ascending order would one meet 500 metres and above the mean sea level?
a. Stratus, Nimbus, Cirrostratus, Cirrus
b. Nimbus, Cirrostratus, Cirrocumulus, Stratus
c. Cirrostratus, Stratus, Nimbus, Cumulonimbus
d. Stratus, Cirrostratus, Cumulo-nimbus, Cirrocumulus
Ans: a

114. A ridge, 64,000 km long and 1000 to 4000 km wide, runs down the middle of the North and the South Atlantic Ocean basins, into the Indian Ocean basins, then passes between Australia and Antarctica to enter the South Pacific basin. What is this ridge?
a. Socotra-Lakshadweep-Chagos ridge
b. Pacific-Antarctic ridge
c. Dolphin-Challenger ridge
d. Mid-oceanic ridge
Ans: d

115. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I
(Sediment Types)
A. Terrigenous
B. Biogenous
C. Hydrogenous
D. Comogenous

List II
(Examples)
1. Calcareous oozes
2. Quartz and clay
3. Tektite spheres
4. Manganese nodules

Code:
A B C D
a. 2 4 1 3
b. 2 1 4 3
c. 3 1 4 2
d. 3 4 1 2
Ans: b*

116. Hard pan and clay pan in soil are found in
a. A-horizon
b. B-horizon
c. C-horizon
d. A-C horizon
Ans: b

117. Very thick A-horizon is often found in
a. Chernozem soil
b. Chestnut soil
c. Brown forest soil
d. Podzolic soil
Ans: a*

118. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I
(Soil group)
A. Chernozem
B. Terra Rossa
C. Podsol
D. Sierozem

List II
(Climatic Regimes)
1. Temperate grasslands
2. Mediterranean
3. Cool temperate
4. Hot deserts

Code:
A B C D
a. 4 3 2 1
b. 1 2 3 4
c. 4 2 3 1
d. 1 3 2 4
Ans: b

119. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I
(Highest Peak)
A. Mount Logan
B. Mount McKinley1
C. Mount Kosciusko

List II
(Country)
1. Australia
2. U.S.A.
3. Canada

Code:
A B C
a. 1 3 2
b. 1 2 3
c. 3 2 1
d. 2 3 1
Ans: c

120. In U.S.A. which one of the following regions receives heavy rainfall throughout the year under the influence of Westerlies?
a. North Western
b. North Eastern
c. South Western
d. South Eastern
Ans: a





Tags


#

14 Nov, 2019, 20:34:09 PM