CurrentGK -> Papers -> IAS Exam Papers -> Public Administration Multiple Choice Questions Paper (Solved) : Part -2

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Public Administration Multiple Choice Questions Paper (Solved) : Part -2

Public Administration Multiple Choice Questions Paper (Solved) : Part -2

Public Administration Multiple Choice Questions Paper (Solved) : Part -2

26. Bureaucracy that is committed to the programmes of the political party in power is called—
(A) Depoliticised bureaucracy
(B) Semi-politicised bureaucracy
(C) Committed bureaucracy
(D) Fully politicised bureaucracy
Ans : (C)

27. The principle of ‘span of control’ means—
(A) An employee should receive orders from one superior only
(B) The number of subordinate employees that an administrator can effectively direct
(C) The control or supervision of the superior over the subordinate
(D) The number of people being controlled
Ans : (B)

28. Which of the following is not a function of staff agency ?
(A) Planning
(B) Advising
(C) Consultation
(D) Achieving goals
Ans : (D)

29. Which of the following is not a staff agency in India ?
(A) Cabinet Secretariat
(B) Cabinet Committees
(C) Planning Commission
(D) Economic Affairs Department
Ans : (D)

30. In hierarchy, the term ‘scalar’ means—
(A) Step
(B) Ladder
(C) Position
(D) Process
Ans : (B)

31. The 4Ps theory of departmentalization as advocated by Luther Gulick are—
(A) Purpose, process, plan, place
(B) Place, person, programme, process
(C) Purpose, process, place, programme
(D) Purpose, process, person, place
Ans : (D)

32. One who tells one’s supervisor anything detrimental to an associate is called—
(A) A squealer
(B) A rate buster
(C) A chiseller
(D) None of these
Ans : (A)

33. According to Urwick, where the work is of a more simple and routine nature, the span of control varies from—
(A) 9 to 12
(B) 8 to 12
(C) 7 to 9
(D) 10 to 12
Ans : (B)

34. Delegation of authority by a Sales Manger to his saleman is an example of—
(A) Upward delegation
(B) Sideward delegation
(C) Downward delegation
(D) None of these
Ans : (C)

35. A virtual organisation is—
(A) One which has profit as the major goal
(B) One in which leadership always tends to fulfil psychological needs of the subordinates
(C) A small, core organization that outsources major busi-ness functions
(D) One which has concern of the employees as its top priority
Ans : (C)

36. The most effective means of citizen’s control over administration is—
(A) Election
(B) Pressure Groups
(C) Advisory Committees
(D) Public Opinion
Ans : (A)

37. The Santhanam Committee on prevention of corruption was appointed in—
(A) 1961
(B) 1964
(C) 1963
(D) 1962
Ans : (D)

38. The first country in the world to introduce the right to information was—
(A) Norway
(B) USA
(C) Sweden
(D) Finland
Ans : (C)

39. What is meant by the Doctrine of State Immunity ?
(A) The State is immune to being sued
(B) The State can be sued but not in the national courts
(C) The State cannot be sued in its own court without its consent
(D) None of the above
Ans : (A)

40. ‘Habeas Corpus’ literally means—
(A) To have the body of
(B) To command
(C) To prohibit
(D) None of the above
Ans : (A)

41. The system of ‘Rule of Law’ was propounded by—
(A) A. V. Dicey
(B) Lowell
(C) W. F. Willoughby
(D) H. Finer
Ans : (A)

42. Who says that “Power corrupts and absolute power corrupts absolutely” ?
(A) L. D. White
(B) Lord Beveridge
(C) Lord Acton
(D) Josiah Stamp
Ans : (C)

43. The Public Accounts Committee of Parliament in India consists of—
(A) 15 members
(B) 22 members
(C) 25 members
(D) 30 members
Ans : (B)

44. If a public servant imposes upon the citizens duties and obligations which are not required by law, it
can lead to—
(A) Error of law
(B) Abuse of power
(C) Error of authority
(D) Error of fact finding
Ans : (B)

45. Of which of the following administrative systems is the absence of judicial review a feature ?
1. USA
2. UK
3. France
4. India
(A) 3
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 2
Ans : (B)

46. The present constitution of the USA was adopted in—
(A) 1786
(B) 1778
(C) 1787
(D) 1789
Ans : (C)

47. ‘Grand Corps’ in French Civil Service stands for—
(A) Senior level of specialist administrators
(B) Senior level of generalist administrators
(C) Senior level of generalistcum-specialist administra-tors
(D) Senior level of defence administrators
Ans : (C)

48. In France, the term of the President is—
(A) Four years
(B) Five years
(C) Six years
(D) Seven years
Ans : (D)

49. In England, the Cabinet must resign from office as soon as it loses the confidence of—
(A) The King or the Queen
(B) The House of Commons
(C) The House of Lords
(D) All of these
Ans : (B)

50. Under their service rules, the British Civil servants—
(A) Are required to be neutral in politics
(B) Can be partisan
(C) Can be partly neutral and partly partian
(D) Can pursue active party politics
Ans : (A)





Tags


#

19 Aug, 2019, 18:01:14 PM