Give your Comment
School Lecturer  |  Patwar exam | Current g.k | Model papers | Sample papers | India g.k. | Rajasthan g.k. | Bank papers | Model papers for rpsc | Ssc model papers | Railway exam papers | history | geography | biological science | quiz questions answers | current affairs | noble personalities | UPSC Competitive Exam | Bank PO exam papers | Games and sports | Indian constitution
  • more Current Affairs....
  • » rock
  • » 1984 के दंगों में एसआईटी के संविधान में पूछताछ करने के लिए केन्‍द्र सरकार द्वारा गठित समिति का अध्‍यक्ष कौन था?
  • » हाल ही मे स्‍मारक डाक टिकट (commemorative stamp) कूका आंदोलन के लिए शुरू किया गया था। यह भारत के किस हिस्‍से में है?
  • » "मुठभेड़ हत्‍याओं" पर सुप्रीम कोर्ट द्वारा जारी नवीनतम दिशा निर्देशों, में निम्‍नलिखित में से कौनसा सत्‍य हैं: A. एफआईआर/मजिस्‍ट्रेट जांच को सभी पुलिस मुठभेड़ हत्‍याअों के लिए करना चाहिए। B. खुफिया तथ्‍य किसी भी ऑपरेशन से पहले दर्ज किया जाना चाहिए। C. जांच सीआईडी/अन्‍य पुलिस स्‍टेशन द्वारा आयोजित किया जाना चाहिए। D. अंतिम रिपोर्ट अदालत को दी जानी चाहिए।
  • » 2014 के ऑस्‍कत के लिए भारत की अाधिकारीक प्रविष्टी का नाम क्‍या हैं?
  • » दिबांग पनबिजली परियोजना के संबंध में निम्‍न लिखित कथनों पर विचार कीजिये: A. यह भारत की सबसे बड़ी पनबिजली परियोजना हैं। B. यह दुनिया के सबसे बड़े कंक्रिट ग्रेविटी बांध का दावा करती हैं। C. बांध की उंचाई को 288m तक संशोधित किया गया हैं ? इनमें से कौनसा कथन सत्‍य हैं?
  • » आईएनएस सिंधुरक्षक को भारतीय नौसेना द्वारा बंद कर दिया गया है। यह था एक-
  • » भारत से कौनसी फिल्‍म ऑस्‍कर (अकादमी पुरस्‍कार) के लिए चुनी गयी हैं?
  • » परिसंचण के ऑडिट ब्‍यूरों के अध्‍यक्ष के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया हैं?
  • » हाल ही में किस भारतीय राष्‍ट्रीकृत बैंक ने श्रीलंका में संचालन के 150 वर्ष पूरे कर लिए हैं?

Public Administration Multiple Choice Questions Paper (Solved) : Part -3

CurrentGK -> Papers -> IAS Exam Papers -> Public Administration Multiple Choice Questions Paper (Solved) : Part -3

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Public Administration Multiple Choice Questions Paper (Solved) : Part -3

Public Administration Multiple Choice Questions Paper (Solved) : Part -3

51. The term ‘Performance Budget’ was coined by—
(A) Administrative Reforms Commission of India
(B) Second Hoover Commission of USA
(C) Estimates Committee of India
(D) First Hoover Commission of USA
Ans : (D)

52. During passing of budget in the Parliament ‘Guilotine’ is applied to those demands which are—
(A) Discussed and approved
(B) Discussed but not approved
(C) Discussed and reduced
(D) Not discussed for want of time
Ans : (D)

53. Audit of State Government is—
(A) A state subject
(B) A union subject
(C) In the concurrent list
(D) None of these
Ans : (B)

54. In which year was the Committee on Public Undertakings constituted by the Lok Sabha ?
(A) 1953
(B) 1956
(C) 1963
(D) 1964
Ans : (D)

55. The number of demands in the general budget for civil expenditure is—
(A) 103
(B) 106
(C) 102
(D) 109
Ans : (A)

56. The rule of lapse means—
(A) All appropriations voted by the legislature expire at the end of the financial year
(B) All pending bills in Parliament lapse with its prorogation
(C) The demand for grants of a ministry lapse with criticism of its policy by the opposition
(D) The appropriation bill lapses if it is not returned by the Rajya Sabha within 14 days
Ans : (A)

57. The C & AG of India does not audit the receipts and expenditure of—
(A) Municipal undertakings
(B) State Governments
(C) Government companies
(D) Central Government
Ans : (A)

58. The role of the Finance Commission in Central-State fiscal relations has been undermined by—
(A) The State Governments
(B) The Zonal Councils
(C) The Planning Commission
(D) The Election Commission
Ans : (A)

59. The Railway Budget was separated from the Central Budget in the year—
(A) 1920
(B) 1921
(C) 1922
(D) 1923
Ans : (B)

60. The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by—
(A) Speaker of Lok Sabha
(B) Prime Minister of India
(C) President of India
(D) Chairman of Rajya Sabha
Ans : (A)

61. The question asked orally after the question hour in the House is called—
(A) Supplementary question
(B) Short notice question
(C) Starred question
(D) Unstarred question
Ans : (C)

62. The economy cut motion seeks to reduce the proposed expenditure of a demand for grant by—
(A) Rupees one hundred
(B) Rupee one
(C) A specified amount
(D) An unspecified amount
Ans : (C)

63. Who was the Chairman of the Economic Reforms Commission (1981-84) ?
(A) Dharam Vira
(B) L. K. Jha
(C) K. Hanumanthiya
(D) B. G. Deshmukh
Ans : (B)

64. In which year was the decision of separating accounting function from audit function taken by the
Central Government for its financial administration ?
(A) 1950
(B) 1965
(C) 1976
(D) 2000
Ans : (C)

65. In which recruitment, in a system for higher position is open to all the qualified candidates who may
wish to apply is known as ?
(A) Direct recruitment
(B) Recruitment by promotion
(C) Ordinary recruitment
(D) Passive recruitment
Ans : (A)

66. ‘Position classification’ is the classification of—
(A) Salaries
(B) Duties
(C) Departments
(D) Personal status of incumbents
Ans : (B)

67. The civil service was defined as “professional body of officials, permanent, paid and skilled” by—
(A) Herman Finer
(B) O. G. Stahl
(C) Felix Nigro
(D) E. N. Gladden
Ans : (A)

68. A new All India Service can be created by—
(A) An amendment of the constitution
(B) An executive order
(C) A resolution under Article 312 of the Constitution
(D) A statute
Ans : (C)

69. The British concept of Civil Service neutrality is laid down by—
(A) Fulton Committee
(B) Assheton Committee
(C) Masterman Committee
(D) Northcote-Trevelyn Committee
Ans : (C)

70. The ‘spoils system’ in the USA began during the period of—
(A) Jefferson
(B) Jackson
(C) Washington
(D) Adams
Ans : (B)

71. Promotion in Civil Services indicates—
(A) Such changes in the situation which indicate difficult work and more important responsibility
(B) Change in the place of work
(C) Transfer of work from field to Headquarters
(D) Always an increase in pay
Ans : (A)

72. Which of the following is not an All India Service ?
(A) Indian Foreign Service
(B) Indian Administrative Service
(C) Indian Forest Service
(D) Indian Police Service
Ans : (A)

73. The Union Public Service Commission of India has been established under the—
(A) Article 315
(B) Article 320
(C) Article 325
(D) Article 335
Ans : (A)

74. Which of the following reports deals with the relations between the specialists and generalists ?
(A) Haldane Committee Report
(B) Sarkaria Commission Report
(C) Fulton Committee Report
(D) Kothari Committee Report
Ans : (C)

75. Reservation for the scheduled castes and scheduled tribes in the services has been provided in the
Indian Constitution under—
(A) Article 315
(B) Article 335
(C) Article 365
(D) Article 375
Ans : (B)





Related Posts

Tags

19 Nov, 2017, 06:44:01 AM