CurrentGK -> Papers -> RAS -> R.A.S./R.T.S. Prelim Examination Solved Question Paper (Public Administration) (Held On 7-1-2009)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

R.A.S./R.T.S. Prelim Examination Solved Question Paper (Public Administration) (Held On 7-1-2009)

R.A.S./R.T.S. Prelim Examination Solved Question Paper (Public Administration) (Held On 7-1-2009)

R.A.S./R.T.S. Prelim Examination Solved Question Paper (Public Administration) (Held on 7-1-2009)

1. Which of the following theories focuses on informal organization and participative management ?
(A) Human Relations Theory
(B) Scientific Management Theory
(C) Behavioural Theory
(D) Contingency Theory
Ans : (A)

2. “Until administrative description reaches a higher level of sophistication, there is little reason to hope that rapid progress will be made towards the identification and verification of valid administrative principles.” Who said it ?
(A) Henri Fayol
(B) Leonard White
(C) Herbert Simon
(D) Robert Dahl
Ans : (D)

3. Which of the following attempts to construct a theory of public organization in tune with consumer interests and individual preferences ?
(A) Development Administration Approach
(B) Public Choice Approach
(C) Co-optation Concept
(D) Behavioural Approach
Ans : (B)


4. Who theorized that ‘Every person has certain basic assumptions about other people’s attitude toward work and organization.’ ?
(A) Elton Mayo
(B) Frederick Herzberg
(C) Chris Argyris
(D) Douglas McGregor
Ans : (D)

5. Which of the following has been termed as the biological parent of Public Administration ?
(A) Sociology
(B) Political Science
(C) Business Administration
(D) Psychology
Ans : (B)

6. The central theme of Comparative Public Administration is—
(A) Administrative structure
(B) Bureaucracy
(C) Citizen-Administration Relations
(D) Leadership
Ans : (B)

7. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I (Theme)
(a) Job Enrichment
(b) Mechanical Study of the Process
(c) Human Dimensions
(d) Social Equity Attitude
List-II (Thinker)
1. D. Waldo
2. W. F. Willoughby
3. F. Herzberg
4. Herbert Simon
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4
(B) 4 3 2 1
(C) 3 2 4 1
(D) 2 4 1 3
Ans : (A)

8. The most preferred perspective to distinguish public and private in administration is—
(A) Agency
(B) Interest
(C) Access
(D) Commitment
Ans : (B)

9. “Lack of courage to delegate properly and of knowledge how to do it is one of the most general causes of failure in organization.” Who said it ?
(A) Henri Fayol
(B) Lyndall Urwick
(C) Paul H. Appleby
(D) Dwight Waldo
Ans : (A)

10. Who was the Chairman of the Comparative Administration Group 1963 ?
(A) Herbert Simon
(B) Robert Dahl
(C) Fred Riggs
(D) Franc Marini
Ans : (C)

11. Politicisation of bureaucracy means—
(A) Responding to the will of the government of every complexion
(B) Sacrificing professional norms for party consideration
(C) Supporting party ideology
(D) Attending party assemblies
Ans : (B)

12. “In the past the man was first. In the future the system will be the first.” Who said it ?
(A) Frederick Taylor
(B) Peter Drucker
(C) Marshall Dimock
(D) Leonard White
Ans : (B)

13. Rensis Likert’s System I is characterised by—
(A) Supportive Leadership
(B) Low Motivation
(C) Self Regulation
(D) Openness
Ans : (B)

14. The basic premise of New Public Management is—
(A) Governments as the primary agent of all social action
(B) Large governmental bureaucracies
(C) More flexible and open governments
(D) Paternal governments
Ans : (C)

15. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) Direct Authority
(b) Delegated Authority
(c) Functional Authority
(d) Personal Authority
List-II
1. Seniority
2. Unbroken line between Issuer and Acceptor
3. An Intermediate Agency between Issuer and Acceptor
4. Intrinsic by special knowledge
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 2 3 4 1
(D) 1 3 2 4
Ans : (C)

16. According to Mary Parker Follett, the principles of effective coordination are—
(a) Intellectual Ability
(b) Continuity
(c) Reciprocity
(d) Mutual Consultation
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Ans : (C)

17. Dwight Waldo in his book ‘The Administrative State’ has attacked—
(a) Notion of Unchanging Principles of Administration
(b) Human Emotions in Organization
(c) Narrowness of Values of Economy and Efficiency
(d) Inconsistencies in Methodology used in determining the principles
Codes :
(A) (a), (b) and (d)
(B) (b), (c) and (d)
(C) (a), (c) and (d)
(D) (a), (b) and (c)
Ans : (C)

18. Human Relations Theory believed that the people are—
(A) Economic Men
(B) Homogeneous
(C) Heterogeneous
(D) Atomistic
Ans : (C)

19. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) Substantive Coordination
(b) Internal Coordination
(c) Horizontal Coordination
(d) Procedural Coordination
List-II
1. Between Units in the same level
2. Between different units within the organisation
3. Generalised description of the behaviour and relationship of the members of the organization
4. Content of the organization’s activities
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 1 4 2 3
(C) 3 4 1 2
(D) 2 1 3 4
Ans : (A)

20. The linking process for interaction under systems approach does not include—
(A) Communication
(B) Delegation
(C) Balance
(D) Decision Making
Ans : (B)

21. “Work division is the foundation of organization, indeed, the reason for organization.” Who said it ?
(A) Frederick Taylor
(B) Henri Fayol
(C) Luther Gulick
(D) Mary Parker Follett
Ans : (C)

22. The semantic barrier to communication is not—
(A) Environment
(B) Distracting Noise
(C) Distance
(D) Poor Listening Habits
Ans : (C)

23. The Bills which can be introduced but cannot be considered without the prior recommendation of the President is—
(A) Money Bills under Article 110
(B) Financial Bills not consisting solely of matters specified in Article 110
(C) Ordinary Bills involving expenditure from the Consolidated Fund
(D) Bills affecting taxes in which States are interested
Ans : (C)

24. New Public Administration shares this feature with Development Administration—
(A) Effective coordination
(B) Change orientation
(C) Temporal Dimension
(D) Ecological Perspective
Ans : (B)

25. “As long as the study of Public Administration is not comparative, claims for a science of Public Administration is rather hollow.” Who said it ?
(A) Fred Riggs
(B) Max Weber
(C) Robert Dahl
(D) Ferrel Heady
Ans : (C)

26. In Britain the ‘Priestly formula’ relates to—
(A) Recruitment
(B) Promotion
(C) Pay
(D) Disciplinary Action
Ans : (B)

27. Whitley Council in UK is not a forum for—
(A) Discussion and Negotiation
(B) Ventilation of Grievances
(C) Settlement of Disputes on Service Conditions
(D) Settlement of Individual cases relating to Promotion & Disciplinary Action
Ans : (D)

28. “Neutral bureaucracy can be found only in a secular political culture.” Who said it ?
(A) M. E. Dimock
(B) Glenn Stahl
(C) G. A. Almond
(D) Max Weber
Ans : (C)

29. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I (Concept)
(a) Monte Carlo
(b) Gambler
(c) Synetics
(d) Contract
List-II (Meaning)
1. Generation of Alternative Solutions
2. Narrow Form of Simulation
3. Formal Basis of Authority
4. To take Greater Risk
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 2 1 3 4
(C) 1 4 2 3
(D) 4 1 3 2
Ans : (C)

30. The most effective means of citizens’ control over administration is—
(A) Elections
(B) Pressure Groups
(C) Advisory Committees
(D) Public Opinion
Ans : (A)

31. The U.S. President’s principal staff agency in fiscal, legislative and administrative management is—
(A) Bureau of the Budget
(B) The Office of Management and Budget
(C) Department of the Treasury
(D) White House Office
Ans : (B)

32. Which of the following is not a feature of U.S. personnel system ?
(A) Competitive Service
(B) Lateral Entry
(C) Post-entry Training
(D) Rule of Three
Ans : (B)

33. Grants from Centre to the States are regulated by the following Articles of the Constitution—
(A) 268, 269, 270, 272
(B) 270, 271, 274
(C) 273, 275, 282
(D) 275, 282, 287
Ans : (A)

34. The expectancy theory of motivation depends upon the employee’s perception of the relationship between—
(A) Need, Performance and Achievement
(B) Effort, Performance and Reward
(C) Desire, Performance and Response
(D) Preference, Performance and Action
Ans : (B)

35. Who referred the interaction between politicians and administrators as ‘administrative politics’ ?
(A) Michael Murray
(B) Michael Crozier
(C) David Rosenblom
(D) Peter Self
Ans : (D)

36. The techniques applied in performance appraisal in U.S.A. are—
(a) Rating Scale
(b) Critical Incidents
(c) Forced choice
(d) Forced Distribution
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (a), (b), (c) and (d)
Ans : (D)

37. The political rights granted to the Civil Servants in France are—
(a) Right to become member of a political party
(b) Right to participate in political activities
(c) Right to criticise government’s policies
(d) Right to contest elections to any representative office
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (a), (b) and (d)
(C) (c) and (d)
(D) (a), (b), (c) and (d)
Ans : (D)

38. The functions performed by the then Secretary to the Governor-General before Independence are now performed by—
(A) Chief Secretary
(B) Cabinet Secretariat
(C) Prime Minister’s Office
(D) Ministry of Home Affairs
Ans : (C)

39. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) Economic Man
(b) Decision Tree
(c) Link Pin Concept
(d) Simulation
List-II
1. Trial and Error Approach to Complex Problems
2. Subordinate becomes a Member of the Superior’s Decision Unit
3. Optimum Decision
4. Graphic Method to see Alternative Solutions
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 2 1 3 4
(C) 3 4 1 2
(D) 1 3 4 2
Ans : (A)

40. In USA the authority to regulate the formation and dissolution of Federal Departments is vested in—
(A) President
(B) Congress
(C) Constitution
(D) President in consultation with the Secretary of State
Ans : (B)

41. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) Zone of Acceptance
(b) Zone of Indifference
(c) Span of Attention
(d) Scalar chain
List-II
1. Graicunas
2. Henri Fayol
3. Herbert Simon
4. Chester Barnard
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 3 4 1 2
(C) 4 3 2 1
(D) 3 2 1 4
Ans : (B)

42. Which of the following, according to Bruce Stone, is not a ‘Bottom-Up’ concept of accountability ?
(A) Parliamentary control
(B) Judicial and Quasi-Judicial Review
(C) Constituency Relationship
(D) Market
Ans : (B)

43. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) Civil Service Commission
(b) Recruitment by Promotion
(c) Open Competition
(d) Centralised Recruitment
List-II
1. 1917
2. 1926
3. 1919
4. 1833
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 2 1 4 3
(C) 3 1 2 4
(D) 4 3 1 2
Ans : (B)

44. The concept of Citizens’ Charter as a means to greater accountability and openness was first introduced in 1991 in—
(A) USA
(B) U.K.
(C) France
(D) India
Ans : (B)

45. Which of the following is not an informal training type ?
(A) Training by Communication
(B) Conference Method
(C) Departmental Training
(D) Syndicate Method
Ans : (D)

46. A grant for meeting an unexpected demand is called—
(A) Supplementary Grant
(B) Votes on Account
(C) Votes on Credit
(D) Exceptional Grant
Ans : (D)

47. “Budget is a document which is unstitched and reassembled by the Appropriation Committees of both the Houses.” This statement of Aaron Wildrasky applies to the budget of—
(A) United States of America
(B) United Kingdom
(C) France
(D) India
Ans : (A)

48. The best check on bureaucratic power, according to Weber, lies with—
(A) Powerful Private Groups
(B) Strong Bureaucratic leadership
(C) Strong Parliament
(D) Superior Technical Knowledge of the Chief Executive
Ans : (D)

49. ‘If a society is not at all differentiated, if there are no specialists, if everyone can do everything.’ Riggs calls it a—
(A) Society
(B) Prismatic Society
(C) Diffracted Society
(D) Transitional Society
Ans : (B)





Tags


#

08 Dec, 2019, 14:11:19 PM