CurrentGK -> Papers -> RAS -> R.A.S./R.T.S. Prelim Examination Solved Question Paper (Public Administration) (Held On 7-1-2009)

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

R.A.S./R.T.S. Prelim Examination Solved Question Paper (Public Administration) (Held On 7-1-2009)

R.A.S./R.T.S. Prelim Examination Solved Question Paper (Public Administration) (Held On 7-1-2009)

R.A.S./R.T.S. Prelim Examination Solved Question Paper (Public Administration) (Held on 7-1-2009)

50. Which one is not correctly matched ?
(A) Compromiser—poor decision maker
(B) Executive—good motivator
(C) Bureaucrat—control of situation by rules
(D) Developer—interest in harmony, avoids conflicts
Ans : (B)

51. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I (Books)
(a) The New Science of Management decision
(b) Organization and Innovation
(c) The Achieving Society
(d) Eupsychian Management
List-II (Author)
1. David McClelland
2. Abraham Maslow
3. Chris Argyris
4. Herbert Simon
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 1 4 2
(C) 4 3 1 2
(D) 4 2 3 1
Ans : (C)

52. ‘The bureaucracy is a circle, which no one can escape, its hierarchy is a hierarchy of knowledge.’ Who said it ?
(A) Max Weber
(B) Karl Marx
(C) Blau and Scott
(D) T. Parsons
Ans : (B)

53. Which of the following is an area of Planning Commission ?
(A) Review of the Union and State Finances
(B) Maintaining Macro-economic Stability
(C) Public and Foreign Loans
(D) Suggesting Ways and Means to Restructure Public Finance
Ans : (A)

54. The advantages of a departmental undertaking are—
(a) Optimum Utilisation of Financial Resources
(b) Operational Flexibility
(c) High Degree of Accountability
(d) Autonomy in working
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (a) and (c)
(C) (a), (b) and (d)
(D) (b), (c) and (d)
Ans : (B)

55. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) Endo-prismatic
(b) Exo-prismatic
(c) Ortho prismatic
(d) Diffracted
List-II
1. Semi differentiated and malintegrated
2. Congruence of aspiration and reality
3. Impetus from outside
4. Internally generated movement towards diffraction
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1
(B) 4 3 1 2
(C) 2 4 3 1
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)

56. The authority which can make rules for the transaction of the business of the Government of India is—
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Parliament
(D) Ministry of Home Affairs
Ans : (A)

57. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I (Concept)
(a) Knowledge Worker
(b) Domination by Organization personality
(c) Action-centred Leadership Theory
(d) Organization as Bureaucracy
List-II (Thinkers)
1. John Adair
2. Max Weber
3. Chester Barnard
4. Peter Drucker
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 4 3 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (C)

58. ‘No money shall be withdrawn from the Consolidated Fund except under appropriation made by law.’ This has been provided in—
(A) Article 110
(B) Article 112
(C) Article 113
(D) Article 114
Ans : (D)

59. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) All India Services
(b) Classification of Civil Services
(c) Regulation of Recruitment and Conditions of Service
(d) General Policies Regarding all Central Services
List-II
1. Parliamentary Act
2. Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
3. Article 312
4. Civil Service Rules 1930
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 4 1 2
(C) 3 2 4 1
(D) 1 2 4 3
Ans : (B)

60. “Increasing efficiency must begin with those higher ups. This is the essence of scientific management.” Who said it ?
(A) Woodrow Wilson
(B) Louis Brandis
(C) Frederick Taylor
(D) Harrington Emerson
Ans : (D)

61. The conditions necessary to ensure that neutrality does not lead to a state of inertia and status-quo maintenance are—
(a) cultural or class congruence between Ruling group and Administrative elite
(b) absence of fundamental disagreement over social core values
(c) active participation in political process
(d) a shared belief system’s presence
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (a), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (a), (b) and (d)
Ans : (D)

62. Rigg’s concept of development considers penetration as a factor of integration. Consider the following—
(a) The ability of the government to make and carry out decisions.
(b) People’s receptivity to law
(c) People’s will to participate
(d) People’s ability to participate
Which of the above is correct regarding penetration ?
Codes :
(A) (a)
(B) (b) and (d)
(C) (c)
(D) (c) and (d)
Ans : (A)

63. Who recommended that the National Development Council should be given a constitutional status under Article 263 and renamed as National Economic and Development Council ?
(A) Administrative Reforms Commission
(B) Sarkaria Commission
(C) P. J. Rajamannar Committee
(D) Chief Secretary’s Conference
Ans : (B)

64. What falls within the purview of consultation of Union Public Service Commission ?
(a) Direct Appointment
(b) Promotion and Transfer
(c) Pay and Service Conditions
(d) Classification and Training
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (b) and (c)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Ans : (A)

65. In a State the Chief Secretary acts as—
(a) Principal Adviser to the Governor
(b) Coordinating link in inter-State Disputes
(c) Secretary to the Chief Minister
(d) Chairman of all Planning and Development Coordination Committees
Codes :
(A) (a) and (c)
(B) (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Ans : (B)

66. Which of the following provided for the appointment of the same person as Governor of two or more States ?
(A) Article 153
(B) Article 155
(C) 7th Constitutional Amendment
(D) 11th Constitutional Amendment
Ans : (C)

67. Audit of State Government Accounts is a—
(A) State Subject
(B) Union Subject
(C) Subject on Concurrent List
(D) Subject of Fiscal Policy
Ans : (B)

68. The body that examines the expenditure of the Departments and questions the propriety of these expenditures is—
(A) Public Accounts Committee
(B) Estimate Committee
(C) Comptroller and Auditor General
(D) Committee on Assurances
Ans : (C)

69. Reappropriation is permissible only—
(A) Between voted and charged items of expenditure
(B) Between different grants voted by the Lok Sabha
(C) Within the same grant only
(D) To meet any expenditure not already sanctioned by the Lok Sabha
Ans : (C)

70. It is a comprehensive account of the receipts and expenditure of the Government under various heads and sub-heads of the Budget—
(A) The Appropriation Account
(B) The Finance Account
(C) Economic Classification of the Budget
(D) Functional Classification of the Budget
Ans : (B)

71. Which of the following statements are true about Lokayukta in Rajasthan ?
(a) He is appointed by the Governor and is responsible to the legislature.
(b) His jurisdiction spans over Ministers, Members of State Legislature and higher Civil Servants.
(c) He considers the cases of corruption and mal administration.
(d) His job is confined to investigate allegations and not grievances.
Codes :
(A) (a) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (b), (c) and (d)
(D) (a) and (c)
Ans : (D)

72. Among the critical dimensions of the leadership situation the most important dimension, according to Fiedler, is—
(A) Position Power
(B) Task Structure
(C) Leader-Member Relations
(D) Least Preferred Co-worker
Ans : (D)

73. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) Citizen’s Charter
(b) Right to Information
(c) Judicial Control
(d) Legislative Control
List-II
1. Total Quality Approach
2. Accountability for Decision
3. Transparency
4. Guarantee against Arbitrariness
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 1 2 3 4
(C) 3 1 2 4
(D) 1 3 4 2
Ans : (D)

74. Which one of the following is not a function of the Directorate ?
(A) Formulation of the Budget of the Department
(B) Inspection of the execution of work by Field Officers
(C) Rendering technical advice to the Minister/Secretary
(D) Coordination of interdepartmental functions
Ans : (A)

75. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Injunction—Strong arm of equity
(B) Quo Warranto—Prevents illegal assumption of Public Office
(C) Prohibition—Issued against administrative authorities
(D) Habeas Corpus—The bulwark of individual liberty.
Ans : (C)

76. The recommendation to the Union Government for the grant of financial assistance to the States is made by—
(a) The President
(b) The Comptroller and Auditor General of India
(c) The Finance Commission
(d) The Planning Commission
Codes :
(A) (a) and (c)
(B) (b) and (c)
(C) (c) and (d)
(D) (b), (c) and (d)
Ans : (C)

77. “It transforms the representative democracy into participatory democracy.” This statement has a reference to—
(A) Parliamentary System of the Government
(B) Article 40 of the Constitution
(C) 73rd Constitutional Amendment
(D) 74th Constitutional Amendment
Ans : (C)

78. Which of the following is not a corporation form ?
(A) Unit Trust of India
(B) Indian Oil Corporation
(C) Food Corporation of India
(D) State Bank of India
Ans : (B)

79. Which of the following statements are correct about the National Development Council ?
(a) It symbolises a federal approach to planning.
(b) It was set up by a proposal of the Cabinet Secretariat in August 1952.
(c) It was reconstituted in 1968 on the recommendation of the Administrative Reforms Commission.
(d) The initiative to convene its meeting lies with the Planning Commission.
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (b) and (d)
(D) (a), (b), (c) and (d)
Ans : (C)

80. For which form of Public Enterprise it is said that “It is a child of the State which grows into maturity as soon as it is born” ?
(A) Departmental Form
(B) Company Form
(C) Corporation Form
(D) Commission Form
Ans : (C)

81. Voluntary provisions of 73rd Constitutional Amendment include—
(A) Three Tier Panchayati Raj Institutions
(B) Reservation for Backward Classes
(C) Reservation for Women up to 1/3 seats
(D) Five Year term for PRIs
Ans : (B)

82. Which of the following is the Central Personnel Agency in India ?
(A) Union Public Service Commission
(B) Ministry of Home Affairs
(C) Department of Personnel and Training
(D) Staff Selection Board
Ans : (C)

83. An urban body in the modern sense was first established in the year—
(A) 1660
(B) 1687
(C) 1951
(D) 1992
Ans : (B)

84. It is not created by an act of State or Union Legislature—
(A) Municipal Corporation
(B) Notified Area Committee
(C) Town Area Committee
(D) Cantonment Board
Ans : (B)

85. The Central Council of Local Government—
(a) is an advisory body.
(b) is constituted under Article 263
(c) Consists of Union Minister for Urban Development and State Ministers for Local Self Government
(d) Controls the Central financial assistance to local bodies
Codes :
(A) (a) and (c)
(B) (b) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Ans : (C)

86. The Powers, Authority and Responsibilities of Panchayats in India are mentioned in the Article—
(A) 243 B
(B) 243 D
(C) 243 G
(D) 243 W
Ans : (C)

87. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) Miniature District
(b) King-pin of Revenue Administration
(c) Unit for Revenue and Criminal Administration
(d) First Line Supervisor in the chain of Revenue Administration
List-II
1. Sub Division
2. Kanungo
3. Tehsil
4. Patwari
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 4 3 2
(C) 3 2 4 1
(D) 3 4 1 2
Ans : (D)

88. Gram Sabha has been called “Embodiment of Direct Democracy” by—
(A) Balwantray Mehta Committee
(B) Ashok Mehta Committee
(C) G. V. K. Rao Committee
(D) L. M. Singhvi Committee
Ans : (D)

89. The transitional area, smaller urban area, larger urban area are differentiated on the basis of—
(a) population and its density
(b) level of per capita income
(c) revenue generated for local administration
(d) percentage of employment in non-agricultural activities
Codes :
(A) (a) and (c)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (c) and (d)
(D) (a), (c) and (d)
Ans : (D)

90. With the advent of development administration, the Collector has emerged as—
(A) Symbol of State Power
(B) Head of General Administration
(C) Coordinator of Development Programmes
(D) Executive Head of Development Programmes
Ans : (C)

Directions—(Q. 91–100) The following consist of two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the answers to these questions using the codes given below—
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

91. Assertion (A) : The study of Public Administration lacks cross cultural concepts and principles for being able to be recognised as science.
Reason (R) : Administrative culture cannot transcend the national frontiers and national experiences.
Ans : (C)

92. Assertion (A) : The Contingency approach and the Transactional approach, both are mutually complementary and quite interrelated.
Reason (R) : Unlike the Contingency models, which concentrate only on the problems confronting the leader in dealing with a small group, Transactional approaches also analyse the leader’s subordinates and the problems confronting them.
Ans : (B)

93. Assertion (A) : Like any social science, Public Administration has its own corpus of methodologies.
Reason (R) : Public Administrationists are aware that the central methodologies of the ‘mother discipline’ usually are irrelevant of practising Public Administration.
Ans : (A)

94. Assertion (A) : The Human Relations Theory focuses on management as a web of interpersonal relations.
Reason (R) : Richard Franke and James Kaul concluded that the human relations were not the reason behind worker’s efficiency.
Ans : (C)

95. Assertion (A) :
The Government has no power to regulate, through an appropriate legislation, the recruitment to civil services.
Reason (R) : The Constitution provides for the establishment of an impartial and independent Union Public Service Commission for recruiting civil servants in India.
Ans : (D)

96. Assertion (A) : In the open model, what is good for the individual is also good for the society.
Reason (R) : Open model of organization, like the closed model, is an ideal type.
Ans : (B)

97. Assertion (A) : Individuals and organizations over invest in information.
Reason (R) : Information intensive decisions have a greater organizational acceptance and smoother implementation.
Ans : (A)

98. Assertion (A) : The first principle of democratic governance is that the rulers should be accountable to the people.
Reason (R) : Transparency and accountability in governance depend on citizens easy access to reliable information and data.
Ans : (B)

99. Assertion (A) :
The ‘disadvantaged’ states perceive that they have been punished for the better performance, whereas the ‘laggard’ states continue to be rewarded.
Reason (R) : The Finance Commission has the constitutional responsibility to provide succour to the underdeveloped States.
Ans : (B)

100. Assertion (A) : The bureaucracy and the political leadership can achieve the goals by working closely and harmoniously.
Reason (R) : If political leadership represents the input functions of a political system, the output function is performed by the administration.
Ans : (A)





Tags


#

08 Dec, 2019, 03:54:17 AM