CurrentGK -> Papers -> Railway Exam Papers -> Railway Recruitment Board (RRB), RRB Placement Papers,RRB Sample Papers,RRB Interview Questions,RRB Old Papers,RRB Exam Papers,RRB Questions,RRB Written Test.RRB Quiz Questions, RRB 2009, 2010 Papers

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Railway Recruitment Board (RRB), RRB Placement Papers,RRB Sample Papers,RRB Interview Questions,RRB Old Papers,RRB Exam Papers,RRB Questions,RRB Written Test.RRB Quiz Questions, RRB 2009, 2010 Papers

Railway Recruitment Board (RRB), RRB Placement Papers,RRB Sample Papers,RRB Interview Questions,RRB Old Papers,RRB Exam Papers,RRB Questions,RRB Written Test.RRB Quiz Questions, RRB 2009, 2010 Papers

Railway Recruitment Board (RRB), RRB Placement Papers,RRB Sample Papers,RRB Interview Questions,RRB old papers,RRB exam papers,RRB  Questions, RRB 2009, 2010 papers

51. The largest reserve of crude oil is in the country:
(a) Iran
(b) Iraq
(c) Saudi Arab
(d) Kuwait


52. The Jainism propounded the complete knowledge as:
(a) Jin
(b) Ratna
(c) Kaivalya
(d) Nirvana


53. The rotational motion of earth is maximum at the:
(a) North pole
(b) Tropic of Capricorn
(c) Equator
(d) Tropic of cancer


54. Silicon dioxide is used in:
(a) Cement production
(b) Cutting hard precious metals
(c) Glass manufacture
(d) None of these


55. In which of the following chemical energy is converted into electrical energy?
(a) Dynamo
(b) Thermopile
(c) Battery
(d) Atom bomb


56. If the atmosphere is removed from the earth:
(a) Day will lengthen
(b) Night will lengthen
(c) Both will remain same
(d) Both will be equal


57. In Kushana period the maximum development was observed in the field of:
(a) Religion
(b) Art
(c) Literature
(d) Architecture


58. In rice production Indic is ranked in the world
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth


59. The brightest star in the sky is:
(a) Proxima Centauri
(b) Bernard
(c) Nebula
(d) Cirius


60. The number of permanent member nations in the UN Security Council is:
(a) 10
(b) 5
(c) 7
(d) 15


61. From which mine diamond is extracted?
(a) Panna
(b) Golkunda
(c) Jaipur
(d) None of these


62. Like Poland in Europe which state in India is large?
(a) Bihar
(b) Orissa
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra


63. The capital of Vijayanager empire. Hampi was situated on the bank of the river:
(a) Krishna
(b) Pennar
(c) Tungbhadra
(d) Godavari


64. The land shape formed at the drainage site of the Chanbal river is:
(a) Ramp
(b) Rift
(c) Delta
(d) None of these


65. Which of the following rivers passes through Himachal Pradesh?
(a) Sutlej
(b) Jhelum
(c) Ravi
(d) Chenab


66. Rigmies are related to:
(a) Asia
(b) Europe
(c) Africa
(d) America


67. Mettur dam is situated on the river:
(a) Krishna
(b) Cauvery
(c) Narmada
(d) Mahanadi


68. Most abundant element in maximum rocks is:
(a) Silicon
(b) Carbon
(c) Iron
(d) None of these


69. The old name of African country Ghana is:
(a) Abisinia
(b) Congo
(c) Gold Coast
(d) Tanganika


70. Who first deciphered the Ashokan inscriptions?
(a) James Princep
(b) James Williams
(c) John Munro
(d) None of these


71. The foundation of Indian Vedanta philosophy is:
(a) Ram Charit Manas
(b) Mahabharat
(c) Puranas
(d) Upanishad


72. In which Satyagraha movement of Mahatma Gandhi women participated most?
(a) Quit India
(b) Non-cooperation
(c) Salt
(d) Bardoli


73. The noble gas is:
(a) Helium
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) Hydrogen


74. In which part of the Constitution, the separation of executive and judiciary has been described?
(a) Preamble
(b) Fundamental rights
(c) Directive principles of state policy
(d) Seventh schedule


75. Who administers the Union Territory?
(a) Council of Ministers
(b) Governor
(c) Former Governor
(d) President


76. The spherical shape of rain drops is due to:
(a) Surface tension
(b) Viscosity
(c) Gravity
(d) Atmospheric pressure


77. Which is not an electric resistant?
(a) Lac
(b) Glass
(c) Charcoal
(d) Ebonite


78. The first black Nobel prize winner of literature in the world is:
(a) Tom Morrison
(b) Luther King
(c) John King
(d) None of these


79. Which of the following planets has the highest period of revolution around the sun?
(a) Mercury
(b) Earth
(c) Mars
(d) None of these


80. The headquarter of Asian Development Bank is in:
(a) Geneva
(b) Manila
(c) Bangkok
(d) Jakarta


81. Which of the following elements is found in free state?
(a) Iodine
(b) Magnesium
(c) Sulphur
(d) Phosphorus


82. In which disease blood does not clot?
(a) Thrombosis
(b) Haemophilia
(c) Pneumonia
(d) None of these


83. The Ajanta caves are situated in:
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) None of these


84. National Codet Corps was established in:
(a) 1948
(b) 1946
(c) 1947
(d) 1950


85. The first Yoga University was established at:
(a) Bodh Gaya
(b) Mumbai
(c) Monghyr
(d) Kolkata


86. The biggest glacier of India is:
(a) Siachin
(b) Yamanotri
(c) Chunhari
(d) Gangotri


87. The number of schedules in Indian Constitution is:
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) None of these


88. The Commonwealth games were recently held in:
(a) Britain
(b) Canada
(c) Australia
(d) India


89. Which of the following did not come to India?
(a) Megasthanese
(b) Columbus
(c) Vasco De Gama
(d) Fahein


90. Double fault is related to:
(a) Footbal
(b) Rugby
(c) Tennis
(d) None of these


91. Which of the following countries is the biggest producer of milk?
(a) Pakistan (b) Australia
(c) America (d) India


92. Who is the Indian Mass Universe 2006 in india?
(a) Neha Kapoor
(b) Neha Dhupia
(c) Priyanka Sud
(d) None of these


93. CTPN : DSQM : : MUSK?
(a) NUTL
(b) NTTJ
(c) NTTL
(d) LTRS


94. LO : PK : : IT : ?
(a) GT
(b) SH
(c) MN
(d) FU


95. Which of these is the largest railway zone?
(a) Central Railway
(b) Southern Railway
(c) Eastern Railway
(d) Northern Railway
Answers:

51. (c) 52. (c) 53. (a) 54. (c) 55. (c) 56. (c) 57. (b) 58. (d) 59. (a) 60. (b) 61. (a) 62. (c) 63. (c) 64. (a) 65. d) 66. (c) 67. (b) 68. (a) 69. (c) 70. (a) 71. (d) 72. (a) 73. (a) 74. (d) 75. (d) 76. (a) 77. (c) 78. (a) 79. (d) 80. (b) 81. (c) 82. (b) 83. (a) 84. (a) 85. (c) 86. a) 87. (b) 88. (c) 89. (b) 90. (c) 91. (d) 92. (a) 93. (b) 94. (c) 95 (d)





Tags


#

20 Nov, 2019, 04:24:34 AM