CurrentGK -> Papers -> Railway Exam Papers -> RRB Question Paper Answer - 2008

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

RRB Question Paper Answer - 2008

RRB Question Paper Answer - 2008

RRB Question Paper Answer - 2008

1. When a ray of light passes from an optically denser medium to a rarer medium, it
(a) Remains undeviated (b) Bends towards normal
(c) Bends away from normal (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
2.Who is the author of "Anandmath" ?
(a) Rabindranath Tagore (b) Bankim chandra Chattopadhyaya
(c) Sarojini Nayadu (d) Jyotiba Phule
Category :Chennai rrb exam Papers
3. Thimpu is the capital of -
(a) Nepal (b) Bhutan
(c) Thailand (d) Myanmar
Category :Chennai rrb exam Papers
4. The time period of a seconds pendulum is
(a) 1 second (b) 4 seconds
(c) 3 seconds (d) 2 seconds
Category :Chennai rrb exam Papers
5. The nuclear fuel in the sun is
(a) Helium (b) Uranium
(c) Hydrogen (d) Oxygen
Category :Chennai rrb exam Papers
6. The second’s hand of a watch is 2 cm long. The velocity of its tip is
(a) 0.21 cm/sec. (b) 2.1 cm/sec.
(c) 21 cm/sec. (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
7. In diesel engine, ignition is caused by
(a) Spark (b) Automatic starter
(c) Compression (d) Friction
Category :Chennai rrb exam Papers
8. The mass-energy equivalence, relationship E = mc2 was propounded by
(a) Max Plank (b) Einstein
(c) Newton (d) Hertz
Category :Chennai rrb exam Papers
9. The filament of bulb is made of
(a) Tungsten (b) Iron
(c) Nichrome (d) Carbon
Category :Chennai rrb exam Papers
10. Anti-knocking can be lessened by
(a) Iso Octane (b) N Heptane
(c) TEL (d) Benzene
Category :Chennai rrb exam Papers
11. In which of the following oxidation shows a positive oxidation state.
(a) CO (b) N2O
(c) NO (d) F2O
Category :Chennai rrb exam Papers
12. Which of the following is used in photography?
(a) Silver Bromide (b) Sodium Bromide
(c) Potassium Chloride (d) Sodium Sulphate
Category :Chennai rrb exam Papers
13. Which of the following is used in accumulator cell?
(a) Copper (b) Iron
(c) Lead (d) Zinc
Category :Chennai rrb exam Papers
14. Choose the wrong statement :
(a) Single magnetic poles can exist
(b) Magnetic poles are always of equal strength
(c) Like poles repel each other
(d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
15. Laws of electrolysis are given by:
(a) Farady (b) Maxwell
(c) Lenz (d) Bohr
Category :Chennai rrb exam Papers
16. Flemings left hand rule is used to fine out:
(a) Direction of magnetic field due to flow of current
(b) Direction of induced current due to effect of magnetic field
(c) Direction of motion of a current carrying conductor in magnetic field
(d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
17. The pH of a neutral solution at 250C is :
(a) 0 (b) 1.0
(c) 7.0 (d) 1.4
Category :Chennai rrb exam Papers
18. The raw material used for the manufacture of Portland cement is :
(a) Limestone and clay (b) Alumina, clay and gypsum
(c) Gypsum and limestone (d) Gypsum and clay19. CaOCI2 is the chemical formula for a compound commonly known as :(a) Soda Ash (b) Lime
(c) Bleaching Powder (d) Plaster of Paris
Category :Chennai rrb exam Papers
20. The glass used for making laboratory apparatus is :(a) Pyrex glass (b) Hard glass
(c) Soft glass (d) Safety glass
Category :Chennai rrb exam Papers
21. The iron produced in blast furnace is :
(a) Pig iron (b) Wrought iron
(c) Stainless steel (d) Steel
Category :Chennai rrb exam Papers
22. Formation is a 40% solution of :
(a) Methanol (b) Methenal
(c) Methanoic acid (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
23. Which of the following is not an ore of aluminium :
(a) Cryolite (b) Feldspar
(c) Bauxite (d) Azurite
Category :Chennai rrb exam Papers
24. Rhombic monoclinic and plastic sulphur are:
(a) Isomers (b) Isotopes
(c) Allotropes (d) Hydrides of sulphur25. The alkaline hydrolysis of oils or fats gives soap and :
(a) Glycerol (b) Ethenol
(c) Glycol (d) Ethanoic acid
Category :Chennai rrb exam Papers
26. The sight of a delicious food usually makes month watery. It is a :
(a) Hormonal response (b) Neural response
(c) Optic response (d) Olfactory response
Category :Chennai rrb exam Papers
27. Nitrogen fixing bacteria are normally found in :
(a) Parasitic plants (b) Epiphytic plants
(c) Leguminous plants (d) Aquatic plants
Category :Chennai rrb exam Papers
28. Powdery mildew of wheat is caused by:
(a) Bacteria (b) Virus
(c) Fungi (d) Protozoans
Category :Chennai rrb exam Papers
29. Septic sore throat is caused by :
(a) Bacteria (b) Virus
(c) Fungi (d) Protozoans
Category :Chennai rrb exam Papers
30. A person of blood group AB can give blood to :
(a) ’A’ and ’B’ (b) Only ’AB’
(c) ’A’, ’B’ and ’O’ (d) All of these
Category :Chennai rrb exam Papers
31. Cell activities are controlled by :
(a) Chloroplast (b) Nitochondria
(c) Cytoplasm (d) Nucleus
Category :Chennai rrb exam Papers
32. Which of the following helps eye to adjust the focal length of the eye lens :
(a) Cornea (b) Conjunctiva
(c) Ciliary body (d) Iris
Category :Chennai rrb exam Papers
33. When pollen of a flower is transferred to the stigma of the same plant, pollination type is referred to as :
(a) Autogamy (b) Allogamy
(c) Xenogamy (d) Geitonogamy
Category :Chennai rrb exam Papers
34. Respiration is a :
(a) Catabolic process (b) Anabolic process
(c) Both of these (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
35. The structural and functional unit of kidneys are :
(a) Neurons (b) Nephrons
(c) Medula (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
36. Which of the following enzymes is generally nor present in adult human :
(a) Renin (b) Pepsin
(c) Trypsin (d) Amylopsin
Category :Chennai rrb exam Papers
37. The part of the plant which is responsible for carrying water and solutes from roots to various parts of plants is :
(a) Phloem (b) Xylem
(c) Duodenum (d) Sclercids
Category :Chennai rrb exam Papers
38. ’Widal test’ is used for susceptibility of :
(a) Malaria (b) Typhoid
(c) Cholera (d) Yellow fever
Category :Chennai rrb exam Papers
39. Exchange of gases in plants takes place through :
(a) Stomata (b) Lenticels
(c) Cuticle (d) All of these
Category :Chennai rrb exam Papers
40. ’Lieutenant’ in army is equivalent to following rank in navy :
(a) Lieutenant (b) Sub Lieutanant
(c) Lieutenant Commander (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
41. Pankaj Advani is associated with :
(a) Snooker (b) Golf
(c) Shooting (d) Archery
Category :Chennai rrb exam Papers
42. Which city in the world is known as the forbidden city :
(a) Aberdeen (b) Jerusalem
(c) Mecca (d) Lhasa
Category :Chennai rrb exam Papers
43. Rajeev Gandhi Khel Ratna Award carries a sum of :
(a) Rs. 3 lakns (b) Rs. 5 lakhs
(c) Rs. 1 lakh (d) Rs. 7 lakhs
Category :Chennai rrb exam Papers
44. Who is known as ’Nightingale of India’ :
(a) Asha Bhonsle (b) Begum Akhtar
(c) Sarojini Naidu (d) Vijaylaxmi Pandit
Category :Chennai rrb exam Papers
45. Which one of the following is not included in the UNESCO’s list of world heritage site :
(a) Kaziranga National Park (b) Qutab Minar
(c) Champaner Pavagarh (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
46. Which of the following is not an electric resistant?
(a) Lead (b) Ebonite
(c) Charcoal (d) Lac
Category :Chennai rrb exam Papers
47. Which of the following is a complementary colour?
(a) Blue (b) Yellow
(c) Magenta (d) Yellow and Magenta
Category :Chennai rrb exam Papers
48. The velocity of sound increases in air by ……… for every degree Celsius increase of temperature.
(a) 60 m/sec. (b) 0.61 m/sec.
(c) 60 ft/sec. (d) 0.61 km/sec.
Category :Chennai rrb model Papers
49. Henry is a unit of
(a) Capacity (b) Magnetic field
(c) Inductance (d) Frequency
Category :Chennai rrb model Papers
50. The velocity of rotation of Earth is
(a) 28 km/min (b) 30 km/min
(c) 25 km/min (d) 39.5 km/min
Category :Chennai rrb model Papers
51. What is Hubble?
(a) Warship (b) Star
(c) Telescope (d) Missile
Category :Chennai rrb model Papers
52. Which acid is normally found in lemon and grape fruits?
(a) Citric acid (b) Tartaric acid
(c) Ascorbic acid (d) Lactic acid
Category :Chennai rrb model Papers
53. At which temperature Fahrenheit and Celsius show same reading?
(a) -400 (b) 00
(c) -574.250 (d) 2730
Category :Chennai rrb model Papers
54. Limestone is metamorphosed to form
(a) Graphite (b) Quartz
(c) Granite (d) Marble
Category :Chennai rrb model Papers
55. Rift valley is formed by
(a) Earthquake (b) Folding
(c) Faulting (d) All of these
Category :Chennai rrb model Papers
56. If a piece of ice at 00C is mixed with water at 00C, then
(a) Whole ice melts (b) Some ice melts
(c) No ice melts (d) Temperature decreases
Category :Chennai rrb model Papers
57. Mettur Dam is built on the river
(a) Krishna (b) Cauvery
(c) Narmada (d) Mahanadi
Category :Chennai rrb model Papers
58. Mahendra Giri peak is situated in the
(a) Eastern Ghats (b) Western Ghats
(c) Shiwaliks (d) Vindhyachal
Category :Chennai rrb model Papers
59. In what time a sum will double itself at 20% per annum rate of interest?
(a) 2 years (b) 3 years
(c) 4 years (d) 5 years
Category :Chennai rrb model Papers
60. The famous Dilwara Temple is situated in
(a) Madhya Pradesh (b) Maharashtra
(c) Gujarat (d) Rajasthan
Category :Chennai rrb model Papers
61. Pneumonia affects
(a) Lungs (b) Tongue
(c) Liver (d) Kidney
Category :Chennai rrb model Papers
62. The chemical name of Vitamin A is
(a) Retinol (b) Jhiamin
(c) Biotic (d) Riboflavin
Category :Chennai rrb model Papers
63. A 130m long train crosses a bridge in 30 seconds at 45 kmph. The length of the bridge is
(a) 200m (b) 225m
(c) 245m (d) 250m
Category :Chennai rrb model Papers
64. By selling an article at some price a person gains 10%. If the article is sold at twice of the price, the gain percent will be
(a) 20% (b) 60%
(c) 100% (d) 120%
Category :Chennai rrb model Papers
65. Atoms are electrically charged as
(a) Positive (b) Negative
(c) Bi-positive (d) Neutral
66. Ionic bond exists in
(a) Kcl (b) H2O
(c) NH3 (d) Cl3
Category :Chennai rrb model Papers
67. Which force is required to increase the momentum of an object to 40 kg m/s in 5 seconds?
(a) 2N (b) 4N
(c) 8N (d) 10N
Category :Chennai rrb model Papers
68. The river that does not form delta is
(a) Mahanadi (b) Tapti
(c) Krishna (d) Cauvery
Category :Chennai rrb model Papers
69. The ratio of the redius and height of a cone is 5 : 12, respectively. Its volume is 23147cc. Find its slant height.
(a) 13cm (b) 14cm
(c) 17cm (d) 26cm
Category :Chennai rrb model Papers
70. 27 students took part in a debate of a college. What is the probability that at least 3 of them have their birth days in the same month?
(a) 3/27 (b) 3/12
(c) 12 (d) 1
Category :Chennai rrb model Papers
71. Who was the first winner of Dada Saheb Phalke Award?
(a) B.N.Sarkar (b) Prithvi Raj Kapoor
(c) Devika Rani (d) Kanan Devi
Category :Chennai rrb model Papers
72. How many members are nominated by the President in the Rajya Sabha?
(a) 12 (b) 15
(c) 10 (d) 20
Category :Chennai rrb model Papers
73. Who was the founder of Brahmo Samaj?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Aurobindo Ghosh
(c) Vivekanand (d) Dyanand Saraswati
Category :Chennai rrb model Papers
74. The Parliamentary System in India has been taken from
(a) America (b) Britain
(c) Australia (d) Ireland
Category :Chennai rrb model Papers
75. The electric supply in India was first started in
(a) Kolkata (b) Chennai
(c) Mumbai (d) Darjeeling
Category :Chennai rrb model Papers
76. Bhatnagar Prize is given in the field of
(a) Peace (b) Music and dance
(c) Science & technology (d) Fine arts
Category :Chennai rrb model Papers
77. Who discovered the solar system?
(a) Copernicus (b) Kepler
(c) Aryabhatta (d) Newton
Category :Chennai rrb model Papers
78. The Nobel Prize in Economics was started in
(a) 1901 (b) 1936
(c) 1957 (d) 1967
Category :Chennai rrb model Papers
79. In India, the second largest in
(a) Bengali (b) Urdu
(c) Telugu (d) Marathi
Category :Chennai rrb model Papers
80. The first Asian Games were held in
(a) Manila (b) Tokyo
(c) Jakarta (d) New Delhi
Category :Chennai rrb model Papers
81. The Islam was established in
(a) 7th A.D. (b) 5th A.D.
(c) 3rd B.C. (d) 5th B.C.
Category :Chennai rrb model Papers
82. The Olympic Games 2012 will be held in
(a) Moscow (b) Paris
(c) New York (d) London
Category :Chennai rrb model Papers
83. The main factor of air pollution is
(a) Lead (b) Copper
(c) Zinc (d) Gold
Category :Chennai rrb model Papers
84. The bauxite ore is found in
(a) Musabani (b) Karnapura
(c) Koderma (d) Palamu
Category :Chennai rrb model Papers
85. The first fertilizer plant in India was established in
(a) Trombay (b) Nangal
(c) Alwaye (d) Sindri
Category :Chennai rrb model Papers
86. Which of the following had strong navy?
(a) Bahmani (b) Chalukya
(c) Chola (d) Rashtrakuta
Category :Chennai rrb model Papers
87. The last king of Maurya Dynastry was
(a) Brihdarth (b) Kunal
(c) Samprati (d) Salishuk
Category :Chennai rrb model Papers
88. How will the image formed by a convex lens be affected if the central part of the lens is covered by black paper?
(a) Remaining part of the lens will form no image
(b) The central position of the image is absent
(c) There will be no effect
(d) The full image will be formed with lessened brightness
Category :Chennai rrb model Papers
89. The force between two parallel wires conducting current is used to define
(a) Ampere (b) Coulomb
(c) Volt (d) Newton
Category :Chennai rrb model Papers
90. A body is thrown vertically upward and it reaches 10m high. Find the velocity with which the body was thrown? (g = 9.8 m/s)
(a) 10 m/sec. (b) 18 m/sec.
(c) 14 m/sec. (d) 7 m/sec.
Category :Chennai rrb model Papers
91. The buoyancy depends on the
(a) Depth of the fluid (b) Density of the fluid
(c) Volume of the fluid (d) Weight of the fluid
Category :Chennai rrb model Papers
ANSWERS
1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (a) 11. (d) 12. (a)
13. (c) 14. (a) 15. (a) 16. (c) 17. (c) 18. (b) 19. (c) 20. (a) 21. (a) 22. (b) 23. (d)
24. (c) 25. (a) 26. (d) 27. (c) 28. (c) 29. (a & b) 30. (b) 31. (d) 32. (c) 33. (a) 34. (a)
35. (b) 36. (a) 37. (b) 38. (b) 39. (d) 40. (b) 41. (a) 42. (d) 43. (b) 44. (c) 45. (d) 46. (a)
47. (d) 48. (b) 49. (c) 50. (a) 51. (c) 52. (a) 53. (a) 54. (d) 55. (c) 56. (c) 57. (b) 58. (a)
59. (d) 60. (d) 61. (a) 62. (a) 63. (c) 64. (d) 65. (d) 66. (a) 67. (c) 68. (b) 69. (a) 70. (c)
71. (c) 72. (a) 73. (a) 74. (b) 75. (d) 76. (c) 77. (a) 78. (d) 79. (c) 80. (d) 81. (a) 82. (d)
83. (a) 84. (d) 85. (d) 86. (c) 87. (a) 88. (d) 89. (a) 90. (c) 91. (b)





Tags


#

24 May, 2019, 20:20:00 PM