CurrentGK -> General Knowledge -> Computer GK -> MCQ Of Database Management System (DBMS) Set 4

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

MCQ Of Database Management System (DBMS) Set 4

MCQ Of Database Management System (DBMS) Set 4

21. Search engines use a(n) __________ to automatically index sites. 

1) crawler

2) query

3) enterprise

4) sitebuilder

 

Correct Answer: crawler  

 

22. In order to use a record management system 

1) you need to understand the low level details of how information is stored

2) you need to understand the model the record management system uses

3) bother a and b

4) none of the above

 

Correct Answer: you need to understand the model the record management system uses  

 

23. Batch processing is appropriate if 

1) large computer system is available

2) only a small computer system is avilbale

3) only a few transactions are involved

4) none of the above

 

Correct Answer: none of the above  

 

24. Which of the following is not true of the traditional approach to information processing 

1) there is common sharing of data among the various applications

2) it is file oriented

3) programs are dependent on the file

4) it is inflexible

 

Correct Answer: there is common sharing of data among the various applications  

 

25. Which of the following hardware component is the most important to the operation of database management system? 

1) high resolution video display

2) printer

3) high speed, large capacity disk

4) plotter

 

Correct Answer: high speed, large capacity disk  

 

26. Large collection of files are called 

1) fields

2) records

3) database

4) sectors

 

Correct Answer: database  

 

27. A file produced by a spreadsheet 

1) is generally stored on disk in an ASCII text fromat

2) can be used as is by the DBMS

3) both a and b

4) none of the above

 

Correct Answer: is generally stored on disk in an ASCII text fromat  

 

28. Which of the following is not a relational database? 

1) dBase IV

2) 4th Dimension

3) FoxPro

4) Reflex

 

Correct Answer: Reflex  

 

29. Sort/Report generators 

1) are faster than index/report generators

2) require more disk space than indexed/report generators

3) do not need to sort before generating report

4) both a and b

 

Correct Answer: require more disk space than indexed/report generators  

 

30. If a piece of data is stored in two places in the database, then 

1) storage space is wasted

2) changing the data in one spot will cause data inconsistency

3) in can be more easily accessed

4) both and b

 

Correct Answer: both and b  

 





20 Mar, 2019, 12:41:58 PM