CurrentGK -> General Knowledge -> Computer GK -> MCQ Of Database Management System (DBMS) Set 5

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

MCQ Of Database Management System (DBMS) Set 5

MCQ Of Database Management System (DBMS) Set 5

31. A form defined 
1) where data is placed on the screen
2) the width of each field
3) both a and b
4) none of the above
 

Correct Answer: where data is placed on the screen  
 
32. A audit trail 
1) is used to make backup copies
2) is the recorded history of operations performed on a file
3) can be used to restore lost information
4) none of the aobve
 
Correct Answer: is the recorded history of operations performed on a file  
 
33. One approach to standardization storing of data? 
1) MIS
2) structured programming
3) CODASYL specification
4) none of the above
 
Correct Answer: CODASYL specification  
 
34. The language used application programs to request data from the DBMS is referred to as the 
1) DML
2) DDL
3) query language
4) any of the above
 
Correct Answer: DML  
 
35. The relational database environment has all of the following components except 
1) users
2) separate files
3) database
4) query languages
 
Correct Answer: separate files  
 
36. The highest level in the hierarchy of data organization is called 
1) data bank
2) data base
3) data file
4) data record
 
Correct Answer: data base  
 
37. A top-to-bottom relationship among the items in a database is established by a 
1) hierarchical schema
2) network schema
3) relational schema
4) all of the above
 
Correct Answer: hierarchical schema  
 
38. The most popular commercial DBMS. 
1) Microsoft SQL Server
2) Microsoft Access
3) MySQL
4) Oracle
 
Correct Answer: Oracle  
 
39. The ability of a database to grow as the data tracking needs grow is its __________. 
1) scalability
2) expandability
3) maintainability
4) platform-independence
 
Correct Answer: scalability  
 
40. The most open source DBMS. 
1) Microsoft SQL Server
2) Microsoft Access
3) MySQL
4) Oracle
 
Correct Answer: MySQL  
 





17 Sep, 2019, 03:59:07 AM