CurrentGK -> Papers -> Bank Exam Papers -> Bank Test Paper Pattern - General Intelligence

If you find this context important and usefull. We request to all visitors to sheare this with your friends on social networking channels.

Bank Test Paper Pattern - General Intelligence

Bank Test Paper Pattern - General Intelligence

Bank Test Paper Pattern - General Intelligence

1. In the following question, choose that set of numbers from the four alternative sets, that is similar to the given set?
4. Given set : (49, 25, 9)
(a) [36, 16, 4] (b) [36, 25, 16]
(c) [39, 26, 13] (d) [64, 27, 8]
Ans:- A
Each set contains squares of three consecutive alternate numbers in reverse order. Thus, 9 = 32, 25 =52, 49 =72

 

2. In the following questions, choose one number which is similar to the numbers in the given set
3. Given set : 134, 246, 358
(a) 372 (b) 460 (c) 572 (d) 684
Ans:- B
The first digits of the numbers form the series a, b, c, d. The second digits of the numbers form the series c, d, e, f. The last digits of the numbers form the series 4, 6, 8, 0

 

3. In the following questions consists of a pair of numbers that have a certain relationship to each other, followed by four other pairs of number given as alternatives. Select the pair in which the numbers are related as in the given pair.
5 : 35
(a) 7 : 77 (b) 9 : 45 (c) 11 : 55 (d) 3 : 24
Ans:- A
The first number is multiplied by the next prime number to obtain the second number

 

4. In the following question, there is a certain relation between two given numbers on one side of :: and one number is given on another side of :: while another number is to be found from the given alternatives, having the same relation with this number as the numbers of the given pair bear. choose the best alternative.
583 : 293 :: 488 : ?
(a) 291 (b) 378 (c) 487 (d) 581
Ans:- B
Sum of digits of the first number is 2 more than the sum of digits of the second number

 

5. Directions (A, B, C, D & E) : In each of the following questions, some words are given which are related in some way. The same relationship obtains among the words in one of the four alternatives given under it. Find the correct alternative.
Try Yourself

 

6. A. Evaporation : Cloud : Rain
(a) Sneezing :Cough : Cold
(b) Accident : Injury : Pain
(c) Tanning : leather : Purse
(d) Bud: Flower : Fragrance
Ans:- B

First causes the second and second leads to the third

 

7.B. Lizard : Reptile : Insects
(a) Fox : Wolf : Forest (b) Fly : Insect : Bee
(c) Man : Omnivorous : Meat (d) Tiger : Mammal : Deer
Ans:- C
Second denotes the class to which the first belongs. Also, first feeds on the third

 

8.C. Smile : Laugh : Cry
(a) Sit : Sleep : Play (b) frown : Anger : Temper
(c) Morning : Night : Day (d) Touch : Catch : Release
Ans:- D
Second is of higher intensity than first; third is antonym of second

 

9. D. France : Spain : Germany
(a) Japan : China :Turkey (b) Sri Lanka : Japan : India
(c) Iraq : Kuwait : Iran (d) Canada: California : Mexico
Ans:- C
All three are names of countries, the middle one being sandwiched between the other two

 

10.E. Morning : Evening : Dusk
(a) Triangle : Quadrilateral : Pentagon
(b) Happy : Gay : Excited
(c) Summer : Winter : Autumn
(d) Botany : Zoology : Physiology
Ans:- C
Second follows the first and third follows the second

 

11.Directions (A, B, C): Three words are given in each question below, which have something in common among themselves. Choose one out of the four given alternatives, which mentions the quality common to the three given words.
Try Yourself

 

12.A. Rockies : Appalachian : Andes
(a) Ranges (b) slopes (c) Peaks (d) Hills
Ans:- A

 

13.B. Groundnuts : Sesame : Mustard
(a) Cereals (b) Legumes (c) Leafy vegetables (d) Oilseeds
Ans:- D

 

14.C. Newspaper : Hoarding : Television
(a) Press (b) Media (c) Broadcast (d) Rumour
Ans:- B

 

15.Directions (A, B, C, D & E): Three words in bold letters are given in each question, which have something in common among themselves. Out of the four given alternatives, choose the most appropriate description about these three words
Try Yourself

 

16.A. Mars : Mercury : Venus
(a) They have no opposite motion
(b) They are evil planets
(c) They are the plants nearest to the earth
(d) They have no corresponding lucky stone
Ans:- C

 

17.B. Canoe : Yacht : Dinghy
(a) These are tribal people (b) These are famous clubs
(c) These are names of boats (d) These are rest houses
Ans:- C

 

18.C. Slumber : Drowze : Snooze
(a) They are medical terms
(b) The words connected with sleep
(c) The terms are connected with peace
(d) They are first symptoms of somnambulism
Ans:- B

 

19.D. Prakrit : Pali : Sanskrit
(a) They are classical languages of Asia and Europe
(b) The Vedas are written in these languages
(c) They are old languages of India
(d) They are dead languages
Ans:- C

 

20.E. Vinci : Angelo : Raphael
(a) They were Italian engineers
(b) They were European painters
(c) They were dictators
(d) They were famous politicians
Ans:- B

 

21.Directions (A, B, C): Each of the following questions has four alternative responses. Choose the correct response
Try Yourself

 

22. A. Which of the following is the same as Lung, Pharynx, Bronchioles?
(a) Alveoli (b) Ribs (c) Oesophagus (d) Nephrons
Ans:- A
All are organs related with respiration

 

23.B. Which of the following is the same as Flood, Fire, Cyclone?
(a) Damage (b) Earthquake (c) Rain (d) Accident
Ans:- B
All are natural calamities

 

24.C. Which of the following is the same as Steel, Bronze, Brass?
(a) Calcite (b) Magnalium (c) Methane (d) Zinc
Ans:- B
All are alloys

 

25.Directions (A, B, C, D): In each of the following questions, a group of three interrelated words is given. Choose a word from the given alternatives, that belongs to the same group.
Try Yourself

 

26.A. Sitar : Guiter: Tanpura
(a) Trumpet (b) Violin (c) Harmonium (d) Mridanga
Ans:- B
Sitar, Guitar and Tempura are all string instruments. Violin is also a string instrument.

 

27.B. Potato : Carrot : Raddish
(a) Tomato (b) Spinach (c) Sesame (d) Groundnut
Ans:- D
All grow underground

 

28.C. Patna : Bombay : Dispur
(a) Cochin (b) Trombay (c) Udaipur (d) Madras
Ans:- D
All are capital cities

 

29.D. Jam : Jelly : Pickles
(a) Butter (b) Marmalade (c) Grapes (d) Preserve
Ans:- B
All are different forms in which fruits/vegetables are preserved

 

30.Directions (A, B, C, D): In each of the following questions, two words indicated by I and II have been left out. The correct word to come in place of I is given as one of the four alternatives against I and the correct word to come in place of II is given as one of the four alternatives against II. Read with the correct words, there is some relationship between the two words to the left of the sign (::) and the same relationship obtains between the two words to the right of the sign (::). The correct combination is given as one of the four alternatives (a), (b), (c), and (d). Find the correct combination in each case.
Try Yourself

 

31.A. I : Sword :: Thread : II
I. [A] Dagger [B] Knife [C] Warrior [D] Kill
II. [P] Needle [Q] Tailor [R] Rope [S] Stitch
(a) BR (b) DS (c) AP (d) CQ
Ans:- A
Second is an enlarged form of the first

 

32.B. I : Sheep :: Sanatorium : II
I. [A] Kennel [B] Fold [C] Bray [D] Farrow
II. [P] Horses [Q] Soldiers [R] Invalids [S] Fishes
(a) AS (b) DQ (c) BR (d) CP
Ans:- C
First is the place where the second are kept

 

33.C. I : Prison :: Curator : II
I. [A] Jailor [B] Culprit [C] Cell [D] Warder
II. [P] Cure [Q] Museum [R] Curiosity [S] Maturity
(a) AS (b) CP (c) AQ (d) BR
Ans:- C
First looks after the second

 

34.D. I : Ocean :: Stone : II
I. [A] Glacier [B] Lake [C] Continent [D] River
II. [P] Rock [Q] Pebble [R] Granite [S] Mountain
(a) AR (b) BP (c) CS (d) DQ
Ans:- B
Second is an enlarged form of the first

 

35.Directions (A, B, C, D, E & F): The following questions consist of two words each that have a certain relationship to each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair that has the same relationship as the original pair of words
Try Yourself

 

36.A. Yawn : Boredom
(a) Anger : Madness (b) Dream : Sleep
(c) Smile : Amusement (d) Impatience : Rebellion
Ans:- C
Yawn indicates boredom. Similarly, smile indicates amusement

 

37.B. Stare : Glance
(a) Gulp : Sip (b) Confide : Tell
(c) Hunt : Stalk (d) Step : Walk
Ans:- A
First is of higher intensity than the second

 

38.C. Embarrass : Humiliate
(a) Enquire : Ask (b) Embezzle: Peculate
(c) Gamble : Investment (d) Annoy : Exasperate
Ans:- D
The words in each pair are synonyms

 

39.D. Explosion : Destruction
(a) Talk : Exaggeration (b) Woman :Girl
(c) Success : Failure (d) Engagement : Marriage
Ans:- D
First is followed by the second

 

40.E. Sigh : Relief
(a) Tear : Joy (b) Trembling : Fear
(c) Carelessness : Accident (d) Hot : Sweat
Ans:- B
Sigh is a sign of relief. Likewise, trembling is a sign of fear

 

41.F. Range : Mountain
(a) Point : Line (b) Bouquet : Flower
(c) School : Class (d) String :Bead
Ans:- B
The first is the name given to a continuous chain of the second

 

42.Directions (A, B & C): In each of the following questions, the first two words (given in italics) have a definite relationship. Choose one word out of the given four alternatives which will fill in the blank space and show the same relationship with the third word as between the first two.
Try Yourself

 

43.A. Buffalo is to Leather as Llama is to
(a) Wool (b) Meat (c) Silk (d) Fur
Ans:- A
Second is a product obtained from the first

 

44.B. Tiff is to Battle as Frugal is to
(a) Sprint (b) Vague (c) Miserly (d) Vital
Ans:- C
Second is of higher intensity than the first

 

45.C. Aluminimum is to Bauxite as Iron is to…?….
(a) Pyrite (b) Magnesite (c) Pyrolusite (d) Haematite
Ans:- D
Second is the ore used for extraction of first

 

46.Directions (A, B & C): There is a certain relation between two given words on one side of :: and one word is given on another side of :: while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the given pair has. Select the best alternative.
Try Yourself

 

47.A. Pigeon : Peace :: White flag : ?
(a) Friendship (b) Victory (c) Surrender (d) War
Ans:- C
Pigeon is a symbol of peace and white flag is a symbol of surrender

 

48.B. Mature : Regressed :: Varied : ?
(a) Rhythmic (b) Monotonous (c) Decorous (d) Obsolete
Ans:- B
The words in each pair are opposites of each other

 

49.C. Igloo : Ice :: Marquee : ?
(a) Canvas (b) Silk (c) Buckram (d) Sateen
Ans:- A
First is made up of the second

 

50.Cyclone is related to Anticyclone in the same way as flood is related to
(a) Devastation (b) Havoc (c) River (d) Drought
Ans:- D





Tags


#

22 May, 2019, 22:07:22 PM